Творецът в мен

Един живот в картини: Христо Панев с ретроспективна изложба за 80-годишния си юбилей /СНИМКИ/

ДЕСЕТИЛЕТИЯ ОТДАДЕНОСТ И ВЯРНОСТ КЪМ ИЗКУСТВОТО. ТОВА Е ТВОРЧЕСКИЯТ ПЪТ НА ХУДОЖНИКА ХРИСТО ПАНЕВ, КОЙТО ОТКРИ НА 7 ОКТОМВРИ РЕТРОСПЕКТИВНАТА СИ ИЗЛОЖБА „ПЪТЯТ КЪМ ХРАМА”, с която отбелязва и своята 80-годишнина. Толкова много хора отдавна не бяха изпълвали ИЗ „Рафаел Михайлов”, почти целия интелектуален и творчески елит на Велико Търново се събра, за да уважи и празнува заедно с именития художник. Дойдоха и хора от цялата страна, включително и от родното му село Крепост, което той заедно с брат си Панчо Панев превърнаха в музей на открито. Там в продължение на 25 години двамата изписват над 50 сграфито пана върху обществени сгради, и то напълно безплатно.

175 платна изпълват няколко зали и разкриват целия богат спектър на неговото творчество: графики, рисунки, акварели, монументални живописни платна. Тук са едни от първите му рисунки от 1972 г., няколко години след завършване на Великотърновския университет със специалност „Графика”. Могат да се видят любимите му теми за Орфей, митологични и библейски сюжети, темите за любовта и майчинството, красиво преплетени голи тела, цветни импресии… Казва, че водеща за него е красотата, която намира най-вече в жената, затова и женски образи има в почти всичките му картини. „Много трудно успях да избера измежду 500 мои произведения, които да подредя в изложбата.Всички те са в семейната ни галерия на Самоводската чаршия. А там са и пейзажите на моята обичана съпруга Иваничка, на която много дължа. И на сина ми Габриел и снахата Петя, които също са художници и отдадени на изкуството. Най-щастлив съм в моето ателие, там намирам спокойствие и вдъхновение”, сподели преди дни за „Борба” развълнуваният и почти просълзен Христо Панев.

ИЗЛОЖБАТА ОТКРИ НЕГОВИЯТ ПРИЯТЕЛ АКТЬОРЪТ ЛЮБОМИР БЪЧВАРОВ, който припомни дългата житейска и творческа биография на Христо Панев. Само изреждането на всичките му изложби, награди и отличия изпълват цели страници. „Един вечно търсещ и неспокоен дух в съвременното българско изкуство”, така определи той художника на неговия празник и му пожела здраве и да бъде благословен. Да се радва на живота и на прекрасното си семейство.

„Благодаря на ръководството на Община Велико Търново, че ми предостави тази прекрасна възможност да покажа част от моето изкуство. Тук аз сякаш преоткрих някои от моите картини. Благодаря и на всички присъстващи, че уважиха този празник във връзка с юбилейната ми изложба. Трябва да ви уверя, че няма по-голяма радост и удовлетворение за един художник да види изложбената зала препълнена от толкова много приятели, почитатели, гости и съграждани. Благодаря и на моето семейство, което проявяваше голямо разбиране заради тази моя лудост, че от сутрин се втурвах в ателието, прескачайки проблемите. Защото аз и една брава не мога да оправя. Но моята всеотдайност ми помогна да ви покажа и от най-новите си работи. Творческата и житейската ми биография са пред вас, защото всяка картина е частица от мен”, каза развълнуваният Христо Панев.

Юбилярят бе поздравен и от зам.-кмета по култура Нейко Генчев. „Този мъж пред нас разширява хоризонтите ни чрез изкуството. Аз съм израснал с неговите творби и винаги съм се радвал на тази изключителна хармония. Не знам как я постига и не се променя толкова години. Навярно е сключил сделка с някого – да променя хората чрез изкуството, а той да остава непроменен. Имам чувството, че тези индулгенции ги раздава Иваничка Панева”, пошегува се в края на словото си Нейко Генчев. И добави, че семейство Паневи са културна институция. По случай юбилея зам.-кметът връчи на Христо Панев Почетния знак „Златна перпера“. Поздравителен адрес художникът получи и от кмета на Димитровград.

Изложбата може да се види до 5 ноември.

ХРИСТО ПАНЕВ Е РОДЕН ПРЕЗ 1942 Г. В С. КРЕПОСТ, ХАСКОВСКА ОБЛАСТ. ПРЕЗ 1969 Г. ЗАВЪРШВА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”, СПЕЦИАЛНОСТ „ГРАФИКА”.

Над 30 са самостоятелните му изложби у нас и над 15 в чужбина. Със златни медали и отличия от Международни салони за иновации. Почетен гражданин на Димитровград от 2002 г. Носител на наградата „Велико Търново” за 2006 г. През 2011 г. става действителен член на Международната академия за изкуство към UNESCO „Нова ера”. През същата година участва в първата международна художествена изложба на действителните членове на Международната академия „Нова Ера” в ЦДХ в Москва. През 2013 г. е награден с медал „Художник на новия век” в номинацията „Художник на годината” от Световната академия по изкуства „Нова ера” по време на изложбата на академията в гр. Истанбул, Турция, за принос в развитието на съвременното европейско изкуство. През същата година е приет за почетен член на Руската държавна академия по изкуства с президент Зураб Церетели в Москва. Пак през 2013 г. е удостоен от кмета на гр. Велико Търново с орден втора степен за принос в развитието на града в областта на културата и изкуството.

През 2018 г. получава наградата „Златна палитра” от Световната академия по изкуства „Нова ера” за високи постижения в областта на живописта, графиката и монументалното изкуство и за висок професионализъм в неговите творби на международната сцена.

През 2019 г. президентът на Република България Румен Радев удостои големия ни художник с орден „Кирил и Методий” първа степен за високи постижения в областта на културата и изкуството.

Творби на Христо Панев се намират в НХГ, Софийска градска галерия, в почти всички окръжни галерии в страната и много частни колекции в Австрия, Белгия, Германия, Франция, Швейцария, САЩ, Япония, Мексико, Турция, Гърция и др.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *