Здраве след 60

Фелдшерът Здравка Сивриева продължава да помага на хората 22 години след пенсионирането си

В началото на октомври разбрала, че нейната пенсия не е увеличена

77-ГОДИШНАТА ЗДРАВКА СИВРИЕВА Е ПЕНСИОНЕРКА ОТ 22 ГОДИНИ, НО ПРОДЪЛЖАВА ДА ПОМАГА НА ХОРАТА. За нея грижата за човека е от първостепенно значение, затова и до днес се отзовава на всяка молба за помощ.

Възрастната жена е фелдшер, завършва във Велико Търново в началото на 60-те години. Пожелава си да живее дълго, за да помага възможно най-много на хората. Често посещава болни, поставя инжекции, прави масажи. Но не го прави заради пари, а от душа и сърце. Съжалява, че нейната професия днес е ликвидирана, а някога фелдшерите са били основните здравни служители в малките населени места.

През живота си е преживяла много загуби. Баща й Стефан Карабялов бил изключително здрав мъж, който се трудел неуморно. Участвал е във Втората световна война като командир на взвод, дори е раняван в сражение. Наричали го „бащата на ротата“. Бил е част от славния XVIII eтърски пехотен полк. Починал много млад, докато Здравка Сивриева била на екскурзия в Съветския съюз. Подаръците, които му купила, решила да подари на близки и приятели.

Здравка остава вдовица през 2004 г. Съпругът й Димитър умира от онкологично заболяване. През 1986 получава като награда за труда си екскурзия в Украйна.

БИЛ НА 50 КИЛОМЕТРА ОТ ЧЕРНОБИЛ, КОГАТО АТОМНАТА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА В ГРАДА ИЗБУХНАЛА. Вероятно още тогава е бил облъчен, което дало отражение на здравословното му състояние години по-късно. Димитър Сивриев е работил като зам.-директор по търговската част в текстилната фабрика „Деньо Георгиев“.

А Здравка Сивриева започва в работа в ХЕИ във Велико Търново през 1965 г., има 34-годишен стаж. Първата й заплата била 60 лв. Когато се пенсионирала през 2000 г., пенсията й била сходна. Тогава взела 62 лв. и няколко стотинки за благодарност от държавата, че се е трудила в полза на хората десетилетия наред.

Според Здравка Сивриева виновникът за ниската й пенсия тогава е Иван Костов, който намалява доходите на възрастните хора с 30%. Според изчисленията й към днешна дата тя е ощетена с хиляди левове. Затова се зарадвала, че от 1 октомври пенсиите ще бъдат преизчислени. Здравка Сивриева обаче била изненадана неприятно, когато разбрала, че има увеличение само върху вдовишката надбавка.

Здравка Сивриева се моли да живее по-дълго, за да продължи да помага на хората.

ТАКА НЕЙНАТА ПЕНСИЯ ОСТАНАЛА 467 ЛВ. ВДОВИШКАТА НАДБАВКА Е ВДИГНАТА СЪС 72 ЛВ. И КРАЙНАТА СУМА, КОЯТО ПОЛУЧАВА В МОМЕНТА, Е ОКОЛО 800 ЛВ. В същото време голямата й дъщеря е с 52% инвалидност и взема едва 100 лв. социална помощ. Това е общият доход на семейството, което се опитва да пребори постоянно повишаващите се цени на хранителните продукти и разходите за вода и ток.

По думите на Здравка в момента са преизчислени само високите пенсии, но не и на хората с ниски доходи. Според нея това не е нормално и трябва да се промени. Твърди, че никога не се е борила за себе си и днес не се оплаква от собствените си доходи. Боли я, че десетки хиляди пенсионери като нея продължават да живеят бедно и да свързват трудно двата края.

Според нея властимащите трябва да помислят и за младите, защото Здравка Сивриева се притеснява и от сериозното намаляване на населението във Велико Търново. По думите й градът се е стопил с над 10 000 души за 10 години, защото хората бягат в чужбина за по-високо възнаграждение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *