Здраве след 60

Как да запазим добро здраве в зряла възраст

Може би най-трудният момент в живота на човека е старостта, тъй като често това е времето, когато се появяват най-тежките здравословни проблеми. Те засягат както независимостта, така и начина на живот на човека. След достигане на определена възраст, възрастните хора могат да бъдат много по-податливи на различни заболявания и такива, които дори могат да доведат до пълна промяна в начина на живот, пише promedica24.bg

Болногледачът може да помогне на обгрижвания да поддържа добро здраве, като го насърчава да води здравословен начин на живот и дори да се откаже от навици, които могат да имат отрицателни ефекти. Болногледачът трябва да разбира възможно най-добре етапите на старостта и какво означават те, за да даде на възрастния всичко, от което се нуждае, и да му помогне да се наслади на положителните страни на този период от живота.

Ето няколко основни съвета за поддържане на добро здравословно състояние на възрастни хора:

  1. Отказ от тютюнопушенето – Пушачите, особено тези над 50-годишна възраст, са изложени на много по-голям риск от развитие на болестта. Освен това постоянното пушене може дори да доведе до необратими заболявания. Трябва също така да се отбележи, че не само активното пушене може да има отрицателни ефекти, но и пасивното. Отказът от тютюнопушене може да бъде критична стъпка за подобряване на здравето и борбата с последиците от стареенето – последиците от пристрастяването включват рак, инсулт и сърдечна недостатъчност. Болногледачът може значително да подобри живота на възрастния, като го насърчи да се откаже от пушенето.
  2. Активен начин на живот – старостта носи със себе си физически проблеми, като е активният начин на живот е решението, което помага на възрастният да се бори с различни заболявания на старостта и в същото време има положителен ефект върху психичното здраве. Ежедневната програма за упражнения е от съществено значение в живота на възрастния човек за поддържане на подходяща за възрастта мускулна маса и подобряване на баланса и гъвкавостта. Физическата активност също помага да се поддържа тегло, да се предотвратяват или контролират различни възрастови заболявания, да се предотвратява стресът, но също така да се гарантира приповдигнато състояние на духа.
  3. Диета – болногледачът трябва да знае, че рутинните упражнения, съчетани с подходяща диета, помагат на възрастните да се чувстват по-добре и да водят здравословен начин на живот. Яденето на точното количество здравословна храна може да помогне за предотвратяване или контрол на различни медицински състояния, като сърдечни заболявания, затлъстяване, високо кръвно налягане, остеопороза или диабет тип 2. Неправилното хранене може да доведе до анемия или мускулна слабост – състояния, които лесно могат да бъдат пренебрегнати и приписани на възрастта. Подобряването на диетата чрез добавяне на здравословни закуски може да бъде истинска помощ за поддържане на здравето.
  4. Поддържането на здравословно тегло – наднорменото тегло увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и високо кръвно налягане. Поддържането на здравословно тегло, независимо от промените с възрастта, може да предотврати много здравословни проблеми. Когато болногледачът установи, че възрастният не е в нормалните граници на теглото, той или тя може да предприеме стъпки, за да се върне към нормалното тегло и да го поддържа дълго време чрез редовни упражнения и диета.
  5. Предотвратяване на падания – с напредването на възрастта и необходимостта от поддържане на форма, което вече не е същото като когато си млад, възрастните стават по-податливи на падания. За да се предотвратят неприятни инциденти, болногледачът трябва да следи предмети, които могат да ги причинят. Например килими, поставени на стълби или кабели, разпръснати на места, където се движи обгрижваният. Друг начин да намалите риска от падане е носенето на обувки, които осигуряват добра опора и сцепление, особено в коридора или банята.
  6. Медицински консултации – възрастните хора трябва да поддържат връзка със своя лекар, за да открият възможно най-скоро дали нещо не е наред или просто за да извършват рутинни проверки. Тъй като старостта рядко идва рязко и изведнъж, тя носи със себе си поредица от сериозни или по-малко сериозни заболявания, които чрез редовни консултации могат да бъдат открити възможно най-бързо и да бъдат предприети необходимите стъпки. Ето защо редовните медицински консултации играят много важна роля за поддържане на цялостното здраве на възрастните хора.
  7. Специална грижа за кожата – след достигане на определена възраст кожата ни става по-тънка, по-суха и много по-малко еластична – появяват се бръчки, а натъртванията и повърхностните порязвания се лекуват по-дълго. Особено възрастните трябва да обръщат голямо внимание на кожата си, тъй като са много по-податливи на рак на кожата. Те трябва да предпазват кожата от слънчева светлина възможно най-много и да избягват да седят навън в слънчевите летни дни, особено между 10:00 и 14:00. Освен това се препоръчва носенето на дрехи, които предпазват кожата и блокират слънчевите лъчи за най-добра защита срещу слънчевите ултравиолетови лъчи.
  8. Периодични стоматологични, зрителни и слухови прегледи – както зъбите, така и венците могат да останат здрави за цял живот, ако се грижите правилно за тях. Това означава ежедневно миене на зъбите, както и почистване на зъбите с конец, както и редовни стоматологични прегледи. Не може да се пренебрегне и качеството на зрението. Обикновено до 50-годишна възраст повечето хора забелязват промени, включително постепенно намаляване на способността им да виждат фин шрифт или да се фокусират върху близки обекти. Основните проблеми, които могат да възникнат, са катаракта и глаукома. Поради излагането през целия живот на силни звуци, в напреднала възраст може да настъпи загуба на слуха. Характеризира се с внезапно или постепенно намаляване на възприятието на звуци, което може да варира по тежест, от лека до тежка и може да бъде обратимо, временно или постоянно.
  9. Управление на стреса – болногледачът трябва да знае, че стресът се влияе не само от материални, но и от емоционални фактори: промени в начина на живот, прекратяване на работа, физически и здравословни ограничения, които могат да ви накарат да се чувствате безпомощни. Още по-важнен става спокойният живот, особено през този период. Болногледачът трябва да осигури среда без стрес, благоприятна за отдих.
  10. Предотвратяване на когнитивния спад – при възрастните хора промените в тялото с възрастта засягат когнитивните процеси. Мозъкът не функционира така добре, както преди, което може да окаже голямо влияние върху възрастните хора – за тях е по-трудно да научат нови неща или да запомнят определена информация. Ето защо старшият болногледач трябва да намери различни начини да накара възрастния човек да се занимава с възможно най-много дейности и да търси хобита, които харесва, и да стимулира паметта си чрез различни игри с карти или пъзели.

За да осигурят възможно най-добрите грижи и да улеснят работата, болногледачите трябва да разберат промените, които идват със старостта. Често тези промени са отрицателни, засягат начина на живот на възрастния и дори здравето му, а болногледачът трябва да знае как да се справи и с най-трудните ситуации.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *