Актуално

Предлагат да отпадне таванът на пенсиите

Друго предложение има и за промяна на швейцарското правило за индексация на пенсиите

От ГЕРБ предлагат от 1 януари да отпадне таванът на пенсиите, който от октомври тази година е 3400 лв., а по данни на НОИ под 1000 са пенсионерите, които остават ограничени от този таван.

Предложенията на партиите в парламента за промени в Кодекса на труда, с които да се създаде механизъм за автоматично определяне на минималната заплата,  фигурират и в така наречения удължителен закон за Държавния бюджет и за бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

Очаква се тази седмица депутатите да го приемат окончателно, като между първо и второ четене са направени нови предложения, свързани със социални и пенсионни плащания, сочи докладът на бюджетната комисия за второто четене, пишат pariteni.bg

Корнелия Нинова и депутати на БСП правят предложението максималният месечен осигурителен доход от 1 януари догодина да е 4200 лв. Сега тази стойност е 3400 лв.

Левицата предлага още месечното обезщетение за гледане на дете през втората година, което се изплаща от НОИ, да е 850 лв., също от януари.
Асен Василев и депутати от „Продължаваме промяната“ са внесли между първо и второ четене на удължителния закон предложение – със съгласието на майката след навършване на 6-месечна възраст на детето, отпускът за раждане и гледане в остатъка му до 410 дни да може да се ползва и от един от родителите на майката или на бащата, когато работят по трудов договор.

Друго предложение на Василев и депутати от ПП е за промяна на швейцарското правило за индексация на пенсиите. Предлага се те да се индексират всяка година от 1 юли с процент, равен на по-голямото от 100% от от инфлацията  или 100% от ръста на осигурителния доход през предходната година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *