Животът в снимки и разкази

В клуб „Ехо от младостта” кипи само бурен живот и не се говори за „трета възраст”

Председателката Кина Младенова не е управлявала само самолет, кара кола и до днес

 

ПЕНСИОНЕРСКИЯТ КЛУБ „ЕХО ОТ МЛАДОСТТА” В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ Е МЯСТО ЗА МЛАДЕЖКИ ЗАБАВЛЕНИЯ и тук „трета възраст” не е подходящо определение за неговите членове. Това е място, където всеки ден белокоси жени и мъже идват да пият чай, кафе, да поиграят карти или пък само на раздумка. Помещенията са в центъра на Полски Тръмбеш и са общински, в новата и отоплена сграда се намират и центровете за обществена подкрепа. Членовете на пенсионерския клуб плащат по 3 лева годишно членски внос и не само във Великотърновска област им завиждат за предоставеното от общината място. Дори във Велико Търново пенсионери събраха подписка с искане от общината за клуб на пенсионера, но засега това си остава само мечта. Почти всички пенсионерски клубове в община Полски Тръмбеш всъщност се радват на свои обновени клубове и подадена ръка от общинското ръководство и навсякъде кипи бурен обществен живот независимо от криза, мизерия и лични проблеми. Хората се събират по повод и без повод и така се отърсват от грижи и неволи в трудния живот.

Играта на карти е всекидневие в клуба.

ДИАНА АТАНАСОВА Е УРЕДНИКЪТ НА „ЕХО ОТ МЛАДОСТТА” И ДВИГАТЕЛ за екскурзии и други забавления. 49-годишната чевръста дама през лятото работи и на други общински обекти, а в клуба е на щат от 2017 година. Дидка има различни умения, но нейното прочуто хоби е да плете на една кука покривки за маса, за дивани и други красиви неща. С усмивка и чар тя посреща членовете на клуба и се грижи да имат чай, кафе и да прекарат няколко часа в раздумка или на карти. Сега членовете на клуба са 89 души, а преди пандемията са били над 120.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ТРЪМБЕШКИЯ КЛУБ НА ПЕНСИОНЕРА Е ЕДНА борбена жена, която не е управлявала само самолет. Тя е кореняк търновчанка, но преди много години се залюбила с Кънчо и станала тръмбешка снаха. За разлика от много други, които през почивните дни си отиват на село, Кина Младенова си отива в родното място. Тя е на 73 г. и от 2016 г. е председател на ПК „Ехо от младостта” в Полски Тръмбеш. Работила е в транспорта цели 42 г. и покрай това се е запознала със съпруга си Кънчо, който цял живот е бил автобусен шофьор и вече е на 80 г.

Диана Атанасова е уредникът, който плете и организира пътешествия.

„Станах шофьор по неволя, защото имам три деца, а мъжът ми постоянно беше на път. Аз съм търновчанка. Запознахме се в автобус, аз бях кондуктор, а той – зад волана. Това беше по време на ученическите ми години, тогава завърших за шивачка, после радиотехникума, след това станах и шофьор, дори мотокар съм карала 14 години.

После… имаме три дъщери, двама зетьове и една внучка, която се омъжи пред две години, но още нямам правнуци. И сега си карам кола и съм мъжко момиче, всеки уикенд си ходя в Шереметя, другите си ходят по селата, аз в града…”, се смее Кина Младенова, когато разказва за живота си.

ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА „Ехо от младостта” е друга жизнена дама, която е на цели 83 г., но не й личат, а се води една от най-възрастните в клуба. Венетка Божкова е усмихната и лъчезарна и не обича тази дума „възрастни”. Тя е агроном по професия и дълги години е била учител по стопански науки и председател на Отечествения фронт (по-късно съюз) в общината. Тя е била 15 г. председател на обществената организация отпреди демокрацията, но не може да направи разлика между клуба и ОФ-то.

Кина Младенова (вдясно) и Венетка Божкова

„Е, тогава бях много млада, но и тогава, и сега длъжностите са на обществени начала и не се плащат, а са само на добра воля. Едно време обаче Отечественият фронт (съюз), обхващаше всички възрастови групи, а сега сме само пенсионери. Щастлива съм, синът ми и снаха ми са в Чикаго, преди той беше общински съветник, а Веселка бе в музея. Съпругът ми беше агроном. Имам и дъщеря в София, която има дъщеря, която има три деца. Така всички сме щастливи! Всяка сутрин ми правят проверка по телефона и ме питат как съм. Най-хубавото е, когато си идват при нас да се видим“, разказва Венетка Божкова и обяснява, че е усмихнат човек от младини, пък и търпелива, макар това определение да я е дразнело, но така или иначе го е приела.

ПО ВСЕКИ ПОВОД И БЕЗ ПОВОД В ТОЗИ КЛУБ Е ПЪЛНО С ЩАСТЛИВИ ХОРА. Постоянно ходят на екскурзии, което се дължи на уредника. Диана признава, че любовта към природата при нея е от 14-годишна, когато тръгнала по планини и хижи. После отишла да учи за лесовъд в Тетевен и още повече заобичала Балкана. Сега си е „паднала на мястото”, защото има терен за организиране на пътешествия, в които не се включват само пенсионери.

Една от незабравимите екскурзии.

Нели СУКОВА

Сн. авторката и Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *