60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

Мнението на читателя: Защо се топим като народ, като държава?

Защо зачестиха многократно цирози, левкемии, диабет, сърдечни заболявания, инсулти, ставни и други заболявания в села и градове в България? Води ли се статистика по области, по населени места и градове за увеличение на смъртните случаи и раждаемостта? Има ли демографски срив?

Преди падането на Тодор Живков имаше постановление, което се отнасяше за детската смъртност. На десет хиляди новородени се допускаше един смъртен случай. За всяка индивидуална ситуация се викаше съдебен лекар и се правеше аутопсия, а при починали деца – тройна експертиза.

Пример за държавната политика в здравеопазването от преди 40 години.

В днешното село Петко Каравелово (по това време Сашево) е доведено дете в здравната служба. Момиче на 4 години в много добро общо състояние, без заболявания, отразени в здравния картон. На гърдите на детето се наблюдават две петна с големина на пендари и червен цвят и една точно под двете, също червена. Момиченцето е изпратено с линейка в детско отделение. Направени са кръвни и други анализи. Установява се, че една от диагнозите на местния здравен работник от селото се потвърждава – кожен ревматизъм /бел. ред. Ревматизмът представлява инфекциозно-алергично възпалително заболяване, засягащо съединителната тъкан, с предимно локализация в ставите, сърцето и централната нервна система./ със съмнения за левкемия.

Малката пациентка е лекувана три месеца в областната болница, а в последствие е изпратена в София. Десет дни по-късно е изписана и се връща в селото, като и е назначено само инжектирането на Урбазон. Детето беше с напукани вени – зле. След два дни то почина и беше откарано за аутопсия.

Три дни след погребението в здравната служба се получи писмо от отдел „Народно здраве“ гр. Велико Търново. Всички по веригата се наказват за три години с намаление на заплата от 30%. По молба на кмета на село Петко Каравелово и областно управление по здравеопазване, прокуратурата започва следствие.

Резултатите установяват, че самолет от стопанската авиация, който е излизат на 500 метра от къщата на детето и чиито кранове не задържали разтвора е прелитал над двора и пръскал със силна отрова. По заповед на следствените органи резервоарите и летището се преместиха на километър от селото и бяха забранени полетите над населени места.

Така ли е сега? Водили се статистика с колко процента са се увеличили споменатите болести?

Необяснимо е увеличението през последните 30 – 40 години на заболяванията и то най-вече сред младите.

Сега няма агрономи по селата и всеки арендатор пръска с машини десетократно с хербициди за различни зърнени храни. В областта няма специализирана лаборатория към агенция по храните и за това аз питам:

  1. Колко проби агенцията е взела от складовете за съхранение на зърно, мелниците, хлебни произведения и има ли отклонения и завишени норми?
  2. Защо измряха пчелите?

З. ЯКОВ – фелдшер, 79 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *