Новини

Във В. Търново разкриха Център за възрастни, които не могат да се обслужват сами

СТАРАТА СТОЛИЦА ВЕЧЕ ИМА ЦЕНТЪР ЗА ВЪЗРАСТНИ, КОИТО НЕ МОГАТ ДА СЕ ОБСЛУЖВАТ САМИ. Новото социално заведение представлява своеобразен хоспис, от какъвто от години има крещяща нужда. Звеното започна да функционира тази седмица, а първите потребителите ще бъдат настанени на 9 януари.

Центърът се намира в реконструираната сграда на ул. „Симеон Велики“ 3, в която се помещават също Комплексът за социални услуги за деца „Вълшебство“ и Центърът за обществена подкрепа.

В новото социално заведение ще работят общо 11 души – социални работници, медицински сестри, санитари, работник поддръжка. Те ще предоставят 24-часова грижа на настанените възрастни.

Ръководител ще е Зорица Радловска, която е дългогодишен управител на Дома за стари хора „Венета Ботева“. Трудовите договори със служителите бяха подписани във вторник. Капацитетът на центъра е 15 места.

Звеното е обособено като самостоятелен обект с отделен вход и собствено прилежащо дворно пространство. В него има помещения за общо ползване, лични и сервизни, складови, инсталационни, за персонала, включително медицински кабинети според нормативните изисквания.

Звеното е разкрито в изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *