Актуално

Приеха промени в стажа, който се признава при пенсия

Парламентът одобри на първо четене изменения в Кодекса за социално осигуряване

Времето за отбиване на наборна военна служба ще се зачита за “действителен осигурителен стаж”. Това предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване, предложени от ДПС, и приети на първо четене от парламента, съобщи БНТ.
Промяната се отнася и за репресираните, интернираните и изселвани лица по време на тоталитарния режим, които не са работили, били са в затвори или трудови лагери, а впоследствие са реабилитирани, пишат pariteni.bg.
Промяната засяга хората, които поради определени причини  не са придобили нужния стаж за пенсия, но имат не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж. В този случай законодателят е допуснал възможността лицата да могат да се пенсионират при навършване на малко по-висока възраст, която за 2022 г. е 66 години и 10 месеца за жените и мъжете.

В мотивите се посочва, че досега казармата не се е зачитала за действителен осигурителен стаж в този случай, въпреки че призованите в армията не са имали право да откажат да служат в Българската армия.
Репресираните, които са били в трудови лагери или в затворите също са били лишени от право на труд и внасяне на осигуровки.
Промяната ще даде възможност на близо 2000 души, на които не им достигат две години осигурителен стаж да се пенсионират. С измененията в Кодекса за социално осигуряване годишно ще имат право на пенсиониране около 10 000 души.
При средно месечен размер на получаваната пенсия от 314,50 лв. се очаква средно месечния допълнителен доход да бъде 629 000 лв., а на годишна база 7,5 млн. лв. Според мотивите на вносителите тази сума няма да застраши финансовата стабилност на фонд “Пенсии” в Държавното обществено осигуряване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *