60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

Сред аромат и красота, или разказ за пушевските диви кактуси /СНИМКИ/

В хубав слънчев ден може да отделите час или два за приятна разходка сред природата, която няма да ви коства нито много средства, нито много усилия, подходяща за здравето и тонуса на хората от третата възраст.

Област Велико Търново е богата както исторически, така и природно. Всички са чували за Царевец, Трапезица, Еменския каньон и много други, но малцина знаят за необичайните диви кактуси край с. Пушево.

Ние ви предлагаме една разходка само на 12 км от старата столица, която е достъпна за хора от всички възрасти. До мястото може да стигнете с автомобил, който да оставите край пътя, и да продължите към кактусите пеша. Разстоянието е съвсем кратко.

Поляната с диворастящи кактуси се намира в местността Дола, на около 400 м от центъра на Пушево. За улеснение на туристите има поставена табела. В дола край река Янтра, в подножието на поляната, се намира лековитата чешма „Бисерна вода“. Тя е възстановена през 2012 г. с помощта на читалище „Сполука-1923“. В близост се намира каньонът на малка рекичка, където може да видите прекрасни вирове, малки водопади и различни скални образувания.

Необичайните за тези ширини растения се разпростират на поляна от над 1 дка. Кактусите са от вида Опунция (Opuntia), известни още като бодлива круша. Тя е най-многочислената и най-широко разпространена група кактуси. Плодовете на растението са любима храна в латиноамериканските страни, откъдето то произхожда. Вътрешността им е тъмночервена и изпълнена с ядливи семенца. В миналото са използвани за лечение на вирусни инфекции, тъй като са с богато съдържание на витамин C, фибри и натрий.

Местните хора не знаят как, къде и кога се е появила странната растителност, затова в миналото са я наричали „жаби“ заради големите й зелени листа. Цъфтежът на кактуса е през късната пролет – май и юни, като цветовете могат да бъдат жълти или червени, с приятен сладникав аромат.

От 2013 г. се провежда станалият традиционен празник на кактуса в селото. Обикновено той се състои през първата половина на юни.

Грабвайте внуците и хайде на път!

И споделете с нас вашите приключения на имейл: [email protected]

Величка ДИМИТРОВА

Снимки: Габриела ЙОСИФОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *