Животът в снимки и разкази

Показват обичая „Иванови влачуги“ в Караисен

Древният обичай „Иванови влачуги“ отново ще бъде проведен в павликенското село Караисен. По традиция на Ивановден жители и гости на китното село се събират край чешмата и заедно със самодейците от групата за автентичен фолклор към читалище „Добра Надежда – 1896” къпят с вода нарочен за младоженец мъж.

Традиционното празнуване на народния обичай „Иванови влачуги” в с. Караисен е възобновено през 1986 г. от група самодейци към читалището. Под ръководството на Марийка Димитрова те участват същата година в Събор на народното творчество в Копривщица, където са наградени с осем златни медала. Оттогава ежегодно този ритуал се възпроизвежда в селото.

Празникът ще започне в 10.00 часа, а известният обичай получи и национално признание в края на миналата година. Организаторите взеха грамота за номинация в Националната система „Живи човешки съкровища – България” 2022 г. Тя беше връчена лично от заместник-министъра на културата проф. д-р Борислава Танева на специално проведена церемония в министерството за вписване на шестте нови елемента в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Вярванията са, че „Ивановите влачуги“ очистват лошата енергия и гонят злото, носят здраве и берекет на имениците, както и на цялото село. Според поверието къпаницата на Ивановден носи в дома на младоженците плодородие и много деца, а на момите – скорошно омъжване.

Михаил Михалев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *