60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

Иван Фирков извади кръста в Ресен, участниците дариха наградата си за възрастен мъж /ОБНОВЕНА+СНИМКИ/

Днес на брега на р. Росица в село Ресен по традиция се отбеляза деня на Мъжки водици/Йордановден

С литийно шествие и празничен водосвет жителите на селото почетоха празника и както повелява обичаят, в студените води на реката се хвърли кръстът, за който смели мъже скочиха да вадят за здраве, сила и плодовитост. То тръгна в 11:30 часа от църковния храм „Свети Великомъченик Димитрий Солунски”.

Един от участниците в надпреварата за разпятието тази година дойде с по-специална мисия.

Веселин Койчев посвети своето участие на благородна и добродетелна кауза, която има своята предистория. Паричната си награда, осигурена от Кметство с. Ресен за всеки участник в ритуала по вадене на кръста, той дари за подпомагане на жител от селото, намиращ се в крайна нужда. По негов пример това сториха още трима участника.

Иван Фирков

Кръстът беше изваден от Иван Фирков. Хората, присъстващи на място за да проследят ритуала, дариха още 40 лева за благородната кауза, с което подпомогнаха събирането на необходимата сума.

Съотборниците на Веско от футболния отбор „Олимпиакос Никюп“, с които той е споделил своите намерения, също са откликнали  и са събрали сумата от 100 лева.

Възрастният мъж, за когото се инициира кампанията, е инвалид на легло и живее със сина си при крайно примитивни условия. По време на организираната от няколко млади хора от Ресен благотворителна коледна кампания за подпомагане на нуждаещи се от селото с храна и дрехи, Веселин е станал свидетел на потресаващата картина в дома на Атанас Свраков.

За неплатени сметки в размер на около 300 лв., семейството е лишено от неща от първа необходимост като храна и топла вода за хигиенните нужди на болния човек. Без електричество двамата са от 2015 г., а още от 2010 г. без вода. Каквито и да са причините за тежкото положение, никое човешко същество не заслужава такъв бит и съществуване. Младият мъж апелира към всички хора, които не са безразлични към човешките трагедии, да проявят съчувствие и благородство и да подкрепят инициативата му. В селото има и други бедстващи хора и в случай, че се съберат повече от нужните 360 лв. за този конкретен случай, всички средства ще се насочат към други нуждаещи се. Идеята е това да е кауза с продължение и вече е поет ангажимент от друг доброволец към друг нуждаещ се от спешен ремонт на банята, която е застрашена от срутване. Ето защо младите хора оставиха кутия за дарения в Клуба на пенсионера в село Ресен и молят за съдействие, включително бизнеса под формата на дарения или строителни материали по списък.

Ако желаете да бъдете добросторник и дарител, както и за повече информация за настоящите и бъдещи каузи в селото, може да се свържете с Веселин Койчев на телефон 0886 899 671.

Г. АТАНАСОВА

Снимки: Веселин Койчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *