Здраве след 60

Най-добрият начин да изпиете хапче според науката

Когато имате главоболие и посегнете към някое обезболяващо, едва ли обръщате внимание на позата, която сте заели. Оказва се обаче, че начинът, по който е застанало вашето тяло, оказва пряко влияние върху скоростта, с която организмът усвоява лекарството. Грешната поза дори може да забави неговото разграждане и абсорбиране с до един час, твърди ново изследване, проведено от учени от университета „Джонс Хопкинс“.

Откритията са базирани на първия модел, симулиращ механиките на разтварянето на лекарствата в човешкия стомах. Той използва комбинация от динамика на флуидите и биомеханика, за да илюстрира какво се случва със стомаха и неговото съдържание, когато тялото е в различни позиции.

“Разработихме първата в света компютърна система, която може точно да изчисли как хапчетата се разтварят в храносмилателната система”, казва Раджат Митал от изследователския екип.

Екипът тества четири пози: изправена и в легнало положение по гръб, на лявата и на дясната страна. Най-добрата позиция се е оказало легналото положение на дясната страна, при което стандартно хапче се разтваря само за 10 минути.

В изправено положение разтварянето на хапчето отнема 23 минути, което е по-бързо, отколкото в легнало положение по гръб. Най-неефективната поза е в легнало положение на лявата страна, при която са необходими почти два часа, за да се разтвори лекарството в червата.

Това не е просто интересен факт, тъй като много пациенти са приковани на легло. При хората с физически увреждания промяната на положението на тялото може значително да ускори усвояването на лекарствата. Същото се отнася и за пациенти в напреднала възраст и в заседнало положение, които е желателно да лежат на дясната си страна, когато приемат таблетки.

Изследването е публикувано в The Physics of Fluids.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *