Творецът в мен

Стара тетрадка запазила стиховете на любим великотърновски учител

Издадоха посмъртно поетичната книга на Иван Климентов

 

ЛЮБИМИЯТ НА ПОКОЛЕНИЯ ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ УЧИТЕЛ ИВАН КЛИМЕНТОВ ВЕЧЕ ИМА ИЗДАДЕНА СТИХОСБИРКА, КОЯТО НОСИ ИМЕТО „ЕДИН ЖИВОТ“. Близките му години наред не подозирали, че той пишел поезия, докато не попаднали на негова стара тетрадка, в която намерили творбите. Това се случва едва миналата година, разказа неговата съпруга Йорданка, която веднага решила, че стихотворенията трябва да видят бял свят.

Иван Климентов е обучавал поколения търновски деца в Езикова гимназия, където водел часовете по машинознание. По-късно става заместник-директор по техническата част в Спортно училище „Г. С. Раковски“. Негова е заслугата и за утвърждаването на Междуучилищния център по трудово обучение, който се намираше в СУ „Емилиян Станев“. Отличавал се с изключителна прецизност, положително отношение към учениците и внушителен морал. За съжаление, Иван Климентов си отива от този свят преди пет години. Той е оставил трайна следа в своя професионален път и чрез любовта си към самодейното изкуство. До последно той е част от хор „Еделвайс“, затова и някои от стихотворенията му са написани като текстове за песни.

ТОЙ НЕ Е ПОЕТ, ЗАТОВА МОЖЕ И НЯКОИ ОТ СТИХОТВОРЕНИЯТА ДА НЕ СА СЪВЪРШЕНИ, СПОДЕЛЯ НЕГОВАТА СЪПРУГА ЙОРДАНКА КЛИМЕНТОВА. Въпреки това всичките над 50 творби в книгата носят духа на своя създател. Темите му обхващат различни направления в поезията. Всеки читател може да открие любимата любовна лирика, мисъл за съдбата на родината и чувство на отговорност към идните поколения.

Макар и да са писани през 80-те и 90-те години на миналия век, стихотворенията звучат изключително съвременно. Особено тези с политическа нотка в тях. От римите на Иван Климентов сякаш излизат предсказания за съвременния свят. „Стига! Борби за стол и власт, за големи премии и заплати, имайте ни малко милост. Кой там ви вас изпрати“, пита в едно от четиристишията си авторът.

Разбира се, в книгата има и стихотворение, което е посветено на любимата жена Йорданка, но и на Васил Левски. В поезията на Иван Климентов се преплитат чувства към семейното огнище, към Родината и нейните национални герои и към родния край, който завинаги остава в сърцето на учителя.

Самият той написва стихотворение и за Хотница, след като отива на родова среща, организирана по случай 110 години от създаването на читалището. Климентов не пропуска да посвети и теми на любимия град Велико Търново.

Учителят Иван Климентов си отива от този свят точно на 10 януари 2018 г. А в книгата е записана и негова мисъл, която ще остане за поколенията: „Живот без положителни цели е безсмислен. А един прекрасен човешки живот се състои от труд, храна, въздух, слънце, вода, смях, музика и песни. Придружен с много обич, любов и удоволствие. Без всичко това той (животът) е пуст, ненужен и скучен“.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *