Новини

Французите ще работят с две години повече, преди да се пенсионират

Французите ще работят с две години повече, преди да се пенсионират, обяви премиерката Елизабет Борн, цитирана от Ройтерс. Тя даде подробности за непопулярната реформа на пенсионната система, която може да доведе до стачки и ще е тест за способността на президента Еманюел Макрон да прави промени.

Дълго отлаганата цялостна реформа качва възрастта за пенсиониране до 64 години, ход, срещу който се противопоставят четирима от петима французи, според проучване на “Одокса” (Odoxa). Това се случва в момент, в който много жители на страната вече са изправени пред криза със стойността на живота.

“Наясно съм, че промяната на пенсионната система повдига въпроси и поражда опасения сред французите”, коментира Борн, добавяйки, че правителството й работи, за да убеди жителите на страната, че реформата е необходима.

“Днес ние предлагаме проект за балансиране на пенсионната ни система, проект, който е справедлив”, подчерта тя.

Цялостното преразглеждане на пенсионната система е централен стълб в реформаторския дневен ред на Макрон, когато той влезе в Елисейския дворец през 2017 г. Макрон отложи първия си опит за провеждане на реформата през 2020 г., тъй като правителството се бореше да се справи с пандемията от КОВИД-19.

Вторият опит няма да бъде по-лесен, отбелязва Ройтерс.

Ръководителите на френските синдикати ще се срещнат още тази вечер, за да обсъдят как да отговорят на предлаганите промени с протести и стачки. Реформата на Макрон и Борн ще се нуждае и от одобрението на парламента, в който те нямат абсолютно мнозинство.

Това изглежда по-постижима цел, отколкото преди няколко седмици, след като правителството направи някои отстъпки на консервативната партия “Републиканците”. Партията обаче не получи всичко, което искаше и не е единна по въпроса, така че всеки глас ще е от значение.

С една от най-ниските възрасти за пенсиониране в индустриалния свят Франция харчи много повече за пенсии – близо 14 на сто от брутния вътрешен продукт, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

На практика, според предложението на правителството, възрастта, на която всеки може да се пенсионира и да получи пенсия във Франция, ще бъде вдигната постепенно с три месеца на година, започвайки от септември. Така ще се достигне до 63 години и 3 месеца през 2027 г. и целевата възраст от 64 години през 2030 г.

За получаването на пълна пенсия ще е необходим, от 2027 година, 43 години трудов стаж.

“Трябва да се изправим пред реалността и да намерим решения, за да запазим социалния ни модел”, каза Борн, подчертавайки, че европейските съседи на Франция също са увеличили възрастта за пенсиониране през последните години.

Матилд Пано от лявата партия “Непокорна Франция” написа в Туитър, че планът е “архаичен, несправедлив и жесток”.

Френското правителство предвижда допълнителна печалба от 17,7 милиарда евро (19 милиарда долара) до 2030 г. благодарение на предложената пенсионна реформа, заяви днес министърът на финансите Брюно Льо Мер.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *