Новини

Използваните с десетилетия пестициди помрачават идилията на селския живот

Дъбови и борови гори, житни полета, простиращи се до хоризонта планински хълмове. Идиличните природни пейзажи все по-често привличат уморени от градския ритъм на живот хора. Районите с преобладаваща земеделска и животновъдна дейност крият обаче невидима опасност за здравето в лицето на пестицидите. Остатъци от използваните с десетилетия вредни химикали попадат и остават в почвата, храните и водите, предупреждават експерти, пише Обекти.

Професионалното излагане на определени агрохимикали е една от причините за болестта на Паркинсон сред фермерите, сочи публикуваното наскоро голямо международно журналистическо разследване „Пестициди на работното място“, ръководено от френския вестник Le Monde и координирано от Investigative Reporting, Дания. В разследването участват още медии от Холандия, Словения, Хърватия, Италия, САЩ и др.

В същото време Френският национален институт за изследвания в областта на здравеопазването и медицината (Inserm) публикува доклад от над хиляда страници, потвърждаващ връзката между професионалното излагане на пестициди и шест вида сериозни заболявания. Мултидисциплинарна група от експерти анализира повече от 5300 изследвания от цял ​​свят, преди да стигне до заключението, че хроничната експозиция на пестициди е свързана с развитието на болестта на Паркинсон, лимфом на Ходжкин, множествен миелом, рак на простатата, някои невропсихологични нарушения и патологии на дихателната система, като например хронична обструктивна белодробна болест. Някои от споменатите в проучването пестициди все още са разрешени в различни страни от Европейския съюз. Други вече са забранени след десетилетия на употреба поради вредното им въздействие.

От своя страна Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) е по-предпазлив в заключенията си. Последното проучване от техния експертен документ от 2017 г. относно продуктите за растителна защита отбелязва, че са необходими допълнителни изследвания, за да се установят твърди причинно-следствени връзки между определени пестициди и болестта на Паркинсон.

Пътят на пестицидите до повърхностните и подземните води

Пестицидите обхващат широк спектър от съединения, включително инсектициди, фунгициди, хербициди, регулатори на растежа на растенията и т.н. Селското стопанство е една от най-замърсяващите прясната вода човешки дейности. Остатъци от пестициди, химически и оборски торове и азот са сред химикалите, които се озовават в отпадъчните води. Оттам те неминуемо стигат до езерата, реките или океаните.

Замърсяването на повърхностните води с пестициди е широко разпространено. Проучване на Фламандската Агенция по околна среда припомня изследвания правени между 2015 и 2016г., при които в повърхностните води са били открити общо повече от сто пестициди, като за някои концентрациите са над стандартите за качеството на околната среда.

Замърсяването на подземните води с пестициди също е проблем на много места по света, тъй като те се използват за питейна вода на голяма част от човешкото население. Това се отнася особено за хората, живеещи в селскостопанските райони, където най-често се използват пестициди. До средата на 70-те години на миналия век се смята, че почвата действа като защитен филтър, който предотвратява достигането на пестицидите до подземните води. Все повече проучвания от последните десетилетия показват, че това не е така. Пестицидите могат да достигнат до подземни водоеми по различни начини – от използване върху посевни полета, при  просмукване със замърсени повърхностни води, случайни разливи и течове, неправилно изхвърляне и дори чрез инжектиране на отпадъчен материал в кладенци.

Дългогодишна заплаха за екологичната система

Истинският проблем може да се окаже още по-осезаем, тъй като много от използваните в селското стопанство пестициди не са достатъчно изследвани. „Прекомерната употреба на пестициди е много опасна за човешкото здраве, за околната среда и е подвеждащо да се твърди, че са жизненоважни за гарантиране на продоволствената сигурност“, казват специалният докладчик за правото на храна Хилал Елвер и специалният докладчик по токсините Баскут Тунчак в съвместно изявление пред Съвета по правата на човека в Женева през 2017г. Те посочват, че земеделските производители и селскостопанските работници, както и хората, живеещи в близост до земеделските региони, най-вече бременните жени и деца са особено уязвими от излагане на пестициди. Те също така предупреждават, че някои пестициди могат да се задържат в околната среда в продължение на десетилетия, превръщайки се в заплаха за цялата екологична система, от която зависи производството на храни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *