60 Плюс БорбаБГКулинарни тайни

Моята рецепта за кисело зеле от градината до трапезата /СНИМКИ/

Казвам се Юлия Димитрова, на 63 години от град Лясковец и ще ви представя моята рецепта за кисело зеле, като проследя неговия път от градината до трапезата.

Зелето отглеждам в моята градина. Сортът, който предпочитам е „Кьосе“, тъй като зелките не стават много големи от порядъка на 1,5 кг. до 3 кг. Закупените семена засявам около средата на месец юни, разсадът е готов около месец по-късно. Разсаждам го най-късно до началото на август. Грижите за него не са малко. Трябва да се полива през ден, да се окопава често, да се пръска против вредители, като черна мушица и бяла пеперуда. Обикновено зелето е готово през октомври.

Когато започне да застудява започваме и подготовката за киселото зеле. Неголемите глави от този сорт позволяват по-лесното нареждане в бидоните и по-бързото втасване.

Как приготвям киселото зеле

Отрязвам главите, почиствам ги от лошите листа, режа кочана на кръст, нареждам го в бидона и заливам с вода. На 25 литра течност слагам един килограм морска сол, залива се догоре и се затиска с дървена /кръстачка/ или с измит речен камък. Може да се добави кочан царевица, лук, дюля, хрян. Претака се през ден, в продължение на поне две седмици, след което капакът се затваря плътно. Втасва за около месец.

В моето семейство много обичаме печено кисело зеле, което след нарязването запържвам със свинска мас на котлона, докато водата се изпари, след което запичам в загрята на 250 градуса фурна. Сърмите приготвям по традиционния начин, но вместо кайма използвам нарязано на ситно свинско месо. Не е за изпускане и салатата от кисело зеле с много олио и червен пипер.

Приятен апетит!

Още предложение с кисело зеле:
– Ако не сте яли зелник, нищо не сте разбрали от живота!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *