Творецът в мен

Нестандартна изложба от 32 картини на Илия Андреев разкраси снекбар „Силви”

Самоукият творец от Полски Тръмбеш показа уникални платна навръх 70-годишния си юбилей

 

32 КАРТИНИ РАЗКРАСИХА СНЕКБАР „СИЛВИ” В СГРАДАТА НА ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ в навечерието на Коледа. Съдържателката на бистрото, където от няколко месеца се предлага вкусна домашна храна и кетъринг, Силвия Николова е много щастлива, че художникът е избрал да покаже своя самостоятелна изложба в наетото от общината бивше барче. Нестандартната изложба на Илия Андреев е посветена на предстоящия му 70-годишен юбилей. Самият той е самоук художник и творец на скулптури и други предмети от дърво.

Илия Андреев с творбите си в нестандартната изложбена зала.

Почти половината от картините в неформалната изложбена зала вече са продадени или спазарени. Необичайното културно събитие в Полски Тръмбеш пък събра доста овации в социалните мрежи и издигна още реномето на снекбар „Силви” покрай коледните и новогодишните празници. Редовни клиенти на заведението казват, че изложбата е създала съвсем друг облик и настроение по време на топлия и вкусен обяд, защото тук идват обикновени хора и без специална покана за изложба. Няма как по време на хранене да не забележат картините и цените им, което означава, че освен да им се наслаждават, могат и да си ги купят.

ИДЕЯТА ХРУМНАЛА НА ИЛИЯ АНДРЕЕВ, КОГАТО ОТИШЪЛ ДА опита от топлата храна в снекбара. Тогава се разговорили със Силвия Николова и тя приела присърце идеята четири месеца преди творецът да навърши 70 г. да се експонира изложбата му в заведението.

Творецът с дъските за мезета в ателието си.

Сред картините има прекрасни разголени красавици, които вещаят съблазън и щастие, има пеликани, кораби и лодки от Созопол, където Илия прекарва много месеци от годината. Има и пейзажи, които запленяват с красотата си, има дама с кученце, детски портрет, селкостопански ъгъл с бик и още много прелюбопитни платна, повечето от които вече са намерили своя собственик. Сред най-ценните картини са пеликаните на Илия Андреев, рисувани през 2006 г. и удостоени с грамота в изложбените зали във В. Търново, където той е показвал свои картини над 50 пъти, а освен това има и две изложби в Англия, където живее и работи дъщеря му Кристина. Освен с нея той се гордее и със сина си Тихомир Трайков, който е прочут веган и производител на зеленчуци по стари технологии в родното си място.

„Пеликаните са ми една от най-свидните рожби, но всичко е работа. Платната в тази изложба са рисувани от 2006 г., 2017 г. и дори има съвсем прясна – балерината е завършена четири дни преди изложбата, вдъхновена от… един копринен шал. Доста от картините ми са по снимки в интернет. Без лодките и репликата на кораба на адмирал Нелсън, който е във Варна и е бил подарен на страната ни да се учат курсантите, но вместо това се ползва за ресторант”, разказва художникът.

Купон в барчето на фона на картини.

ОСВЕН КАРТИНИ В АТЕЛИЕТО СИ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ИЛИЯ АНДРЕЕВ изработва и нестандартни дъски за рязане на мезета и дори кутии за приготвяне на сирене. Той е автор и на уникален иконостас преди години за частен параклис по морето. По образование е медицински фелдшер, но е работил 11 г. по специалността. После се захванал с търговия. През 2000 г. нарисувал една икона и получил големи похвали. После се захванал само с картини, дърво и скулптури и вече 22 г. се храни само от ръцете си.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *