Здраве след 60

Какви храни помагат в борбата с артрита  

В менюто трябва да се включат грозде, сьомга, чесън, броколи, ядки, джинджифил и спанак

Не е тайна, че гроздето изобилства от полезни вещества. То е богато на глюкоза и антиоксиданти, на калций, магнезий, натрий, желязо, алуминий, манган, сяра, фосфор, мед, йод, бром и др. В състава на бялото грозде ще откриете и големи количества витамин D, витамин B1, витамин B2 и витамин C.

Оказва се, че някои от тях, и по-специално полифенолите, дори облекчават симптомите на артрит. “Гроздето е един от най-добрите противовъзпалителни хранителни продукти, като свойствата му не отстъпват на медикаментите, предписвани със същата цел”, казва британският диетолог д-р Джош Акс, позовавайки се на резултатите от изследване на бразилски учени, пише obekti.bg.

Артрит е болест (поражение) на ставите. Може да е обикновен артрит или ревматоиден артрит, който е автоимунно заболяване. Протича в остри и хронични форми с поражение на една или няколко стави. Причините може да са многобройни – ревматизъм, травма, нарушение на обмяната на веществата и други.

Артритът е широко разпространено заболяване. Само в САЩ от него страдат 42 милиона души, а в България такава статистика няма. Изходът е неблагоприятен, засега лечението може само да забави хода на заболяването, което може до доведе до парализа и инвалидност.

Най-често срещаният вид артрит е остеоартритът, означаван още като остеоартроза, артроза или дегенеративна ставна болест.

Можем да повлияем на артрита чрез здравословен начин на живот. Така например някои храни са изключително полезни за ставите и значително подобряват симптомите на артрита.

Мазната риба е една от тях. Сьомгата и скумрията са изключително богати на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителен ефект. Тези морски дарове съдържат и витамин D, който доказано повлиява симптомите на артрита.

Част от всички полезни свойства на джинджифила – облекчава симптомите на всички видове артрит.

Не е тайна, че броколите са един от най-полезните зеленчуци. Те се свързват с намаляване на възпалителния отговор на тялото, което помага в лечението на артрит, най-вече в поддържането на състоянието.

Орехите са едни от най-полезните ядки. Те съдържат йод, който е трудно да си набавим, но и омега-3 мастни киселини, които, както вече казахме, са препоръчителни за страдащите от артрит.

Горските плодове са друга храна, която пациентите трябва да консумират. Изключително богати на антиоксиданти, малините, къпините, боровинките и ягодите ни набавят много витамини и минерали, освен това блокират възпалителните процеси, които предизвикват болка.

Спанакът е полезен за цялото тяло. Той също съдържа много антиоксиданти, които намаляват количеството на възпалителни агенти в тялото, отговорни за развитието на ревматоиден артрит. Скорошни проучвания сочат също, че един конкретен антиоксидант, който се съдържа в зеленчука, блокира развитието на остеоартрита.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *