60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

КПИ “Надежда” с. Мерданя разкавза за веселата част на пенсионерския живот

Изпратихме още една година. Но за нас – пенсионерите от КПИ „Надежда“ с. Мерданя, последният месец на 2022 г. бе изпълнен с много изяви. Организирахме екскурзия до Врачешки манастир – един много добре поддържан, чист, с разкошни цветни градини, асми и сенчести места за почивка на посетителите. Бяхме възхитени и удовлетворени от разказа на игуменката за историята на манастира. Само две седмици след тази екскурзия направихме още една – този път до съседна Турция – град Одрин, един от големи градове на Турция. Безпроблемно минахме граничните пунктове и се озовахме в прекрасния град, богат на много исторически събития. Посетихме действащата българска църква „Св. Св. Константин и Елена“. Една много добре поддържана, както вътре, така и цветните градини навън. В двора е издигнат паметник на Екзарх Антим I. В тази църква усетихме българщината зад граница. А визитната картичка на Одрин – Селимийе джамия  – известна с четирите си минарета, високи по 71 метра, наблюдавахме само отвън, защото в съжаление е в реставрация. Времето не ни достигна да посетим и останалите забележителности в града, но си обещахме през лятото пак да посетим град Одрин.

Всички изказваме нашата благодарност на прекрасната екскурзоводка г-жа Мая Шишманова, която по време и на пътуването, и на посещението на обектите така увлекателно ни разказва, че просто всички я слушахме с огромно внимание и удовлетворение. Благодарности и на шофьора г-н Симеон Монов за приятното и безаварийно пътуване.

Годината приключихме на 21.12.2022 г., когато организирахме весело коледно-новогодишно тържество в механа „Мегданчето“, съвместно с приятелите от КП „Вяра“ с. Драгижево. Наши гости бяха председателката на Общински съвет на пенсионерите – 2004 – г-жа Калина Цацова и кмета на кметство Мерданя – г-н Марин Люцканов. Преди тържеството ни изненадаха коледарчетата от начално училище „Цани Гинчев“ гр. Лясковец, които ни пожелаха много здраве, щастие, мир и благоденствие. От своя страна ние ги дарихме с коледни краваи и почерпка, продължихме тържеството. Г-жа Цв. Христова пожела на всички присъстващи весели коледни и новогодишни празници, много здраве и достойни старини. Г-жа Цацова и г-н Люцканов също поздравиха присъстващите. Имаше баница с късмети и богата томбола, спонсорирана от семейство Арменчеви, сем. Хаджирадеви, сем. Спасови и кмета г-н Люцканов. А собственика на механа „Мегданчето“ – г-н Георги Аджев ни почерпи с вкусни мезета и безалкохолно, за което сърдечно благодарим.

Изкарахме един прекрасен ден и накрая г-жа Христова пожела проблемите да останат в миналото и с нови сили и енергия да вървим напред, да не губим духа си и въпреки вече в напреднала възраст да не забравяме красивото в живота!

Цветанка Христова

Председател на КПИ „Надежда“ с. Мерданя

Ако желаете да ни разкажете за вашите пътешествия, прояви, сбирки и т.н., очакваме вашите текстове, видеа и снимки на [email protected] или на адрес: гр. Велико Търново, бул. “България” 2, редакцията на вестник “Борба”, етаж 3, тел. за контакт: 062/ 62 04 58, 062/ 62 03 08

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *