Актуално

От 1 януари 1/3 от пенсионерите живеят с доход по-нисък от прага на бедност

Все още има шанс за повторно вдигане на минималната заплата, ако Народното събрание приеме предложенията ни за промени в Кодекса на труда

„В това време на криза и сериозна инфлация според официалната статистика 15.8% – най-бедните българи я усещат много по-сериозно от тези 15.8 процента. Защото те купуват продукти и стоки от първа необходимост, а там инфлацията е много по-голяма и може би стига около 20%. Нашите доходи са най-ниски в ЕС и трябва да се повишават. Ние от БСП също настоявахме за едно по-сериозно увеличение на минималната работна заплата и то не хаотично, а да я поставим на принципна основа като се направи механизъм, който да я определя. Затова предложихме механизъм, който отговаря на европейската директива за адекватните минимални заплати – тя да бъде 50% от средната. По този механизъм тя трябваше да стане 850-860 лв., за което настояваха и синдикатите. За съжаление служебното правителство не се съобрази.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков в ефира на BGonAIR.

“Факт е, че в България минималната работна заплата от тази година е 780 лв., а Кодекса на труда седи на трупчета. Например в Румъния минималната работна заплата е повишена с 28% и става 609 евро. В Турция е 433 евро от тази година, повишена с 55%. Или най-общо казано: „Всяко идиотско деяние си има философско оправдание“. България е с най-ниската минимална работна заплата в ЕС и провокира най-ниските доходи. Между 350-500 хиляди българи живеят с минимална заплата и на тях не им се осигурява достоен живот. Затова говорим и за работещи бедни. Няма как европейска държава в 21 век да си позволява хора, които работят – да се наричат бедни. Защото минималната заплата от 780 лв. не гарантира тяхното чисто вземане. Там има данъци и осигуровки. Реално взимат малко над 600 лева. Тогава става още по-страшно, защото границата на бедност е 504 лева”, добави социалистът за увеличението на минималната работна заплата.

Гьоков подчерта, че все пак има шанс тя да се вдигне още веднъж, ако Народното събрание потвърди първоначалните си намерения и одобри предложението на БСП за промени в Кодекса на труда.

По думите му Народното събрание е проявило разум, като не е приело предложението на правителството, с което минималната пенсия е щяла да бъде увеличена само с 12%. „Прие се предложение, което е и наше – да не се увеличава пенсията от всеки 1-ви юли с 50% от инфлацията, а със 100% от по-високата стойност. Увеличението на пенсиите ще стане от 1 юли и е сметнато на база нарастването на инфлацията през предходната година, а за тези 6 месеца до 1 юли инфлацията ще се вдигне още. И тези пари, които ще получат пенсионерите – те ще бъдат изядени тази инфлация. От 1 януари 1/3 от пенсионерите ще живеят с доход по-нисък от прага на бедност, докато през изминалата година пенсиите бяха увеличени с толкова, че нямаше пенсионер за изслужено време и старост, който да бъде под прага на бедност. Най-големият порок в цялата история е, че служебното правителство се заинати и не предложи нов бюджет, върху който всяка парламентарна група да направи своите разумни предложения. Така с липса на бюджет можем само да си говорим, но няма да има реални резултати за българите“, допълни народният представител от левицата.

В заключение Георги Гьоков обясни, че БСП е подходила много отговорно и конструктивно по въпроса за правителство, защото социалистите са уважили всички покани от страна на ПП за разговори. „За съжаление няма как да подкрепим декларацията, която днес ще влезе в Народното събрание, защото там въпреки разговорите има записани наред с добрите неща и няколко, които няма как да приемем. Например продължаването и дори засилването на износа на оръжия за Украйна. Данъчната политика, която се предлага – няма как да продължаваме с 10% корпоративен данък. Трябва да има редовно правителство най-малкото, за да има нов бюджет за 23-та година. Въпросът е, че не трябва да бъде на всяка цена. Не можем да направим компромиси с традиционни наши политики. Единият от вариантите е да бъде предложен на БСП третия мандат. Ние сме отговорна партия и решението ще бъде взето от нашите ръководни органи. Коалиционното споразумение е една добра основа – това го показа и предишното редовно правителство“, завърши той.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *