АктуалноНовини

С нови промени в закона облекчават получаването на ТЕЛК

На 11 януари с пълно единодушие и 184 гласа „за“ парламентът прие на първо четене законодателните изменения за хората с увреждания, свързани с проблемите с ТЕЛК и НЕЛК. Промените са внесени от народния представител Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група народни представители. При представянето на законопроекта Сачева посочи, че от парламентарната група са припознали предлаганите от омбудсмана Диана Ковачева законодателни изменения.

Предложените от нея промени в Закона за хората с увреждания предвиждат решенията на ТЕЛК да остават валидни до издаването на нови, а процентът на неработоспособност да се определя от всички заболявания, които хората имат, а не само от основното такова. Преосвидетелстването пред комисиите на ТЕЛК отнема поне шест месеца, тъй като те се сформират много бавно. По този повод има подадени хиляди жалби от хора с увреждане, защото те остават без права, без инвалидни пенсии, не получават животоспасяващи лекарства нито асистентска подкрепа.

Новият закон предвижда РЗИ да бъдат задължени да уведомяват хората, когато наближи срокът за преосвидетелстване, но не по-късно от четири месеца преди изтичане на експертното решение.

Диана Ковачева е категорична, че хората с увреждания имат пълното право да протестират, тъй като са жертва на една нереализирана реформа, която води до тяхното унизително съществуване.

Материала подготви Г. Атанасова, по информация на БТА и МЗ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *