Един от основните проблеми пред бизнеса в България е липсата на работна ръка. Това каза пред журналисти в Стара Загора председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. От думите му стана ясно, че най-сериозно това се усеща в секторите строителство и промишленост.

“Това не е проблем отскоро и ще е за дълго”, смята той. Велев допълни, че годишно се пенсионират с 50 000 души повече, отколкото влизат в пазара на труда. Според него възможност за намиране на работна ръка би била оптимизация на административните структури.

“Имаме държавна и общинска администрация, колкото да управляваме цял свят”, каза още той.

Велев коментира и приетото решение от Народното събрание размерът на минималната работна заплата да бъде 50 на сто от средното брутно възнаграждение.

“Това решение е неправилно и вредно за страната и за хората, и ще го атакуваме по съответния ред. Смятаме, че минималната работна заплата трябва да се договаря между партньорите, всъщност Народното събрание иззе функциите на Тристранния съвет, и да се отчитат много повече показатели”, обясни още той.

 

Според него при този начин на определяне на минималната работна заплата “в редица икономически дейности тя ще изпревари средната работна заплата и там всички трябва да получават еднакво възнаграждение независимо от това, че полагат различен труд и са с различна квалификация. Това би насърчило хората, които не се квалифицират, а ще ощети квалифицираните и трудолюбивите“, обясни Велев.

Според него за 2023 година сред най-важните приоритети пред АИКБ е приемането на България в еврозоната, в Шенген и в ОИСР.  Според него да бъдем приети в еврозоната от 1 януари 2024 година е постижима цел. Затова всички ние трябва да положим усилия-работодатели, бизнес и предприятията, каза още той. Велев посочи, че овладяването на ценовия ръст е много важно, тъй като това е критерият по който България не отговаря на условията, пишат Паритени.бг.

“Възможност за това е програмата за компенсиране на високите цени на електроенергията, която от 1 януари т.г. установява нов праг за компенсиране на стойност 200 лева за мегаватчас. Това би помогнало за този процес за овладяване на цените”, каза още той.

Васил Велев обясни, че е отправен призив към бизнеса в страната за ограничаване на цените, дори и с цената на намаляване на печалбите, защото това ще е инвестиция в средносрочен и дългосрочен план. Тези намалени печалби ще се изплатят многократно, защото ние твърдо вярваме, че това е добре за страната, за бизнеса и за хората“, посочи още той. По думите му приоритет остава осигуряването на енергия на конкурентни цени за българския бизнес.

“Инвестициите в човешки ресурси, както и подкрепа за цифровизация, модернизация и иновации в предприятията биха позволили страната ни да ускори икономическото си развитие”, каза още председателят на УС на АИКБ.
В Стара Загора от Асоциацията на индустриалния капитал проведоха среща с представители на бизнеса от областта. Събитието е част от ежегодните срещи, които Асоциацията организира с предприятията и компаниите по региони, членовете и браншовите организации в страната. Целта на срещата беше да се обсъдят проблемите и възможностите за насърчаване, които стоят пред бизнеса, като основен акцент беше поставен върху малките и средните предприятия.