Новини

Проф. Димо Димов на 85: Трябва да разчитаме на младите

Радвам се на спокойствие. С тези думи, казани пред БТА, проф. Димо Димов посреща днешния си 85-и рожден ден. Празника той отбелязва в своя дом, в софийското село Хераково, където живее от дълги години.

„В тези трудни времена човек е трудно да прави каквито и да било планове. Виждате какво става – и болести, и войни, и какво ли не“, казва основателят на празниците на изкуствата „Аполония”, които миналата година се състояха за 38-и път. По думите му, една от причините фестивалът да се наложи бързо е фактът, че идеята е спечелила сърцата на много от творците. „Когато основахме фестивала, творческите съюзи помагаха много. Помагаха с неголеми субсидии, но все пак, с помощта на техни членове, на хората на изкуството“, коментира проф. Димов.

Според него оцеляването днес е трудно. „Много е трудно, особено във финансово отношение. Иначе, не мога да кажа, че някой от творците се е отдръпнал от нас. Напротив“, допълва музикантът.

Бившият ректор на Националната музикална академия се надява да дойдат по-добри времена, в които държавата оказва по-голяма подкрепа на висшето учебно заведение, в което се обучава следващото поколение музиканти. „Трябва да разчитаме на младите. Слава Богу, с течение на годините винаги се е намирало младо поколение, което да се развива. Сега нещата не могат да се предвидят, защото, знаете, че всеки творец, стига да има желание, може да се развива в чужбина, не само в нашите учебни заведения“, допълва той.

Проф. Димо Димов е роден на 10 февруари 1938 г. в град Любимец. През 1961 г. завършва специалност „Цигулка“ в Държавната музикална академия, в София (днес Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”). Творчеството на Димов е изцяло свързано с дейността на струнен квартет „Димов“, основан от него през 1956 година.

В квартета участват още цигуларят Александър Томов, виолистът Димитър Чиликов и челистът Димитър Козев. От 1965 до 1982 г. те изнасят концерти в 26 страни, като в някои  гостуват неколкократно (само във Франция – 11 пъти). Квартет „Димов“ има записани над 70 грамофонни плочи.

От 1987 г. Димов преподава камерна музика в Държавната музикална академия. От 28 април 1987 до ноември 1989 г. е и ректор на академията.

През 1984 г. Димо Димов основава фестивала празници на изкуствата „Аполония“ в Созопол. От 1991 г. е председател на управителния съвет на едноименната фондация, която организира фестивала, превърнал се в символ на културния живот на страната. Всяка година, в рамките на десет дни, през септември фестивалът събира на едно място различни сфери на изкуството. Димо Димов е основател и на Българския комитет за световни изкуства през 1996 г. и на Асоциацията на българските фестивали през 1999 г.

В периода 22 септември 1990 г. – ноември 1991 г. Димо Димов е министър на културата. От 1997 г. до 2001 г. той е депутат в 38-ото Народно събрание, където е заместник-председател на парламентарната Комисия за култура и медии, заместник-председател е на парламентарната Комисия за приятелство Франция-България и член на парламентарната делегация на франкофоните.

От 20 юли 2001 г. до 28 юни 2005 г. Димов е извънреден и пълномощен посланик на България в Дания. 

Проф. Димо Димов е носител на редица звания и награди в областта на изкуството и културата. Лауреат е на Димитровска награда (1978). През 1984 г. е удостоен със званието „Народен артист“. През 1989 г. е награден с френския Орден за литература и изкуство. На 7 септември 1996 г. получава Националния орден на Почетния легион на Франция за принос в развитието на националната и европейската култура. На 18 май 2006 г. е удостоен с орден „Стара планина“ (първа степен) за изключително големи  заслуги към Република България в областта на културата. На 17 юли 2014 г. е  удостоен със званието „Почетен гражданин на Созопол“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *