Новини

В Южна Корея безплатното пътуване с метрото за възрастните се превръща в политическо главоболие

Повече от 18% от населението на Южна Корея е на 65 или повече години

Всеки ден 71-годишната Парк Гюнг-сун разнася цветя, документи и други пакети из Сеул – работа, популярна сред възрастните граждани, които имат право да се возят безплатно в метрото на града. Работата, наречена “сребърна доставка” в Южна Корея, носи на Парк – бивш собственик на сергии на пазара, до 700 000 вона ($550) на месец. Компанията, в която работи, е само една от двайсетината подобни в столицата.
„Забавно е и е полезно за здравето ми“, каза Парк пред Ройтерс. „Но, честно казано, нямаше да го правя, ако пътуванията с метрото не бяха безплатни, защото пенсията няма да ми стига доникъде.“
От 80-те години на миналия век пенсионерите в Южна Корея, навършили 65 години, имат право да използват безплатно обществения транспорт. Властите на страната, която постоянно е сред лидерите по продължителност на живота, смятат обезщетението за важно за поддържане на активността на възрастните хора. Въпреки това броят на пенсионерите в страната расте бързо, което означава, че расте и финансовата тежест върху бюджета. Вече има дебат за повишаване на възрастта за пенсиониране. Този проблем се наслагва върху спада в икономиката – инфлацията достигна 24-годишен връх. Властите търсят изход: обсъждат увеличение на тарифите и увеличаване на възрастта, от която започва да действа обезщетението.
Тук въпросът става политически. Президентът Юн Сок Йол, когато встъпи в длъжност миналия май, обеща да сложи ред в бюджета. Но не е готов да бръкне в джоба на пенсионерите – те са основата на неговия електорат.
Проблемът само ще се влошава с времето. Над 18% от населението на Южна Корея е на 65 или повече години. Според прогнозите до 2035 г. този дял ще достигне 30%, а до 2050 г. – 40%. Миналата година само районът на Централен Сеул, където живеят почти 3,7 милиона бенефициенти, направи повече от 233 милиона безплатни пътувания. Това струва на метрото в Сеул около 250 милиона долара.
Сега градът възнамерява да повиши цените на метрото – за първи път от 2015 г. – наведнъж с 30%, но за възрастните хора пътуването да остане безплатно. Ясно е, че предстои нарастване на недоволството сред работещото население.

Източници:

WWW.KP.RU: https://www.kp.ru/daily/27467/4722974/

https://www.reuters.com/world/asia-pacific/south-korea-free-subway-rides-elderly-become-political-headache-2023-02-16/
Сн. REUTERS/Soo-Hyeon Kim

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *