60 Плюс БорбаБГНовини

Опасно ли е ранното пенсиониране?

Всички сме запознати с това как мускулите деградират, когато не тренираме. Същото се случва и с нашия мозък. Това важи в голяма степен за хора, които се пенсионират рано, тъй като се лишават от обичайните предизвикателства и социални контакти, които съпътстват ходенето на работа.

За болшинството  ранното пенсиониране е чудесна опция след десетилетен трудов живот. Много хора искат да си отживеят и да наваксат с неща, за които преди не са имали време. Но мнозина не си дават сметка, че след приключване на трудовата дейност човешкият мозък е застрашен от отпадане на някои функции и постепенна деградация. За това сигнализира проф. Хендрик Шмиц от университета в Падерборн, цитиран от Дойче веле.

Както обичат да казват англичаните, „Use it or loose it“ (използвайте го, или го загубете), мозъкът трябва да се използва интензивно, да се тренира, или следва неговата деградация.

Обичайно след пенсиониране ежедневието на човек става по-спокойно, лежерно и отпуснато. Пречките и предизвикателствата намаляват, а също и социалните контакти. По този начин бързо намаляват когнитивните способности и се забелязва загуба на памет.

Професор Шмиц препоръчва всички да работят по-дълго. Разбира се, никой не настоява хората да се трудят до 80-годишна възраст, само за да запазят мозъчната си дейност.

От социална гледна точка продължаването на работа след навършване на пенсионна възраст е благоприятно за устойчивостта на пенсионната система, а и заради недостига на достатъчно квалифицирани кадри.

В. Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *