60 Плюс БорбаБГНовини

Как живеят пенсионерите по света

Изплащането на първите пенсии в света датира вероятно от Античността, като тогава те са се е приемали по-скоро като награда или привилегия – смятало се, че човек, който получава пенсия, е имал специални заслуги. Първите държавни пенсии се появяват преди повече от 100 години в Германия. Във Великобритания и Австралия пенсионните плащания се появяват две десетилетия по-късно, докато държавната пенсионна система в Съединените щати се оформя едва през 30-те години на миналия век.


САЩ

Първият закон за задължително пенсионно осигуряване е приет в САЩ през 1935 г. Пенсиите обаче започват да се изплащат едва през 1940 г. В момента около 90% от пенсионерите в Америка получават държавна пенсия. За работещите вноските за пенсионен фонд са 7,5% от заплатата. Работодателят плаща същата сума за своя нает работник. Представителите на свободните професии (художници, адвокати, предприемачи) трябва да внасят 15% от доходите си в пенсионния фонд. Ако човек никога не е работил или пенсията му не надвишава 3/4 от нивото на бедност, тогава държавата изплаща от бюджета надбавка от 280 долара. Ако има поне малък трудов стаж, тогава размерът на пенсията се увеличава един път и половина. Така например неквалифицираните работници получават пенсия около 700 долара. По правило няма специални обезщетения за пенсионерите в Щатите. Съществуват обаче т. нар. кооперации – жилищни блокове, където могат да живеят и да плащат жилище заедно. Предоставят им се и различни социални услуги.


Великобритания

Пенсионерите в добрата стара Англия се смятат за едни от най-богатите в света. Това се доказва от статистиката: около 40% от всички недвижими имоти в страната принадлежат на по-старото поколение, а от 15 до 20% от пенсионерите притежават по две къщи със средна цена от 350 хиляди долара. Но трябва да се отбележи, че според Статистическата служба на Обединеното кралство повечето от тези къщи са били закупени в средата на 80-те години, когато недвижимите имоти са били много по-евтини.

 


Испания

Размерът на държавната пенсия е сравнително приличен – 700-900 евро на месец. Освен това на пенсионерите се предоставят отстъпки при пътуване и при закупуване на някои хранителни стоки. Въпреки това испанските възрастни хора често разчитат на помощ от работещите си деца и дори от други по-далечни роднини.

 


Финландия

В тази северна страна максималната пенсия е неограничена и зависи от нивото на доходите, получени по време на работа. Но минимумът е строго определен – 550 евро на месец. Средната пенсия в страната обаче е 1200-1500 евро. С тези средства финландските пенсионери могат да си позволят деликатеси, да ходят на фитнес и на почивка в чужбина. Честа практика е закупуването на къща в Испания или Португалия, която се използва през студената северна зима.

 


Германия

Освен минималната пенсия от 350 евро, държавата плаща на възрастните германци квартира (до 56 квадратни метра на човек) и комунални услуги. Така средностатистическият пенсионер може да поддържа кола, да пътува в чужбина два пъти годишно и да плаща медицински осигуровки. За най-бедните стари хора има “домове за пенсионери” с ниски наеми, евтини кафенета и 24-часова медицинска помощ.

 


Израел

В обетованата земя има задължителна пенсия за старост – около 340 долара. Изплаща се независимо от наличието и размера на трудовия стаж. Освен това, ако сте работили в Израел, ще получавате трудова пенсия в зависимост от броя на трудовите години. Освен това при достигане на пенсионна възраст всеки израелец получава еднократно плащане, равно на средния доход, умножен по броя на годините трудов стаж. Ако трудовата пенсия е по-малка от жизнения минимум, тогава държавата определя надбавка. Така дори и най-неплатежоспособните пенсионери могат да си позволят да пътуват в чужбина веднъж годишно.

 


Япония

В Страната на изгряващото слънце е една от най-високите средна продължителност на живота е 82 години, а възрастта за пенсиониране е 62. Оказва се, че средният японец живее в пенсия около 20 години или повече. Това е голяма тежест за пенсионната система. Следователно средната пенсия тук е сравнително малка – не е лесно да се живее със 700 долара на месец по местни цени. Ето защо много японци печелят допълнителни пари дори след 60. Някои от тях се преместват извън града, за да намалят жилищните разходи, а мнозина заминават за постоянно пребиваване в съседни азиатски държави (Филипини, Малайзия, Индонезия), тъй като животът там може да бъде много по-икономичен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *