60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

Ученици и пенсионери посрещнаха заедно Сирни заговезни в Долна Оряховица /СНИМКИ/

Прекрасен празник, посветен на последния голям от поредицата зимни празници – Сирни Заговезни или още наричан прошки, организираха от Етнографския музей в град Долна Оряховица. Гости на събитието бяха ученици от 4 клас при СУ “Георги Измирлиев” – Горна Оряховица и жените от фолклорната група при пенсионерски клуб “Надежда” – Долна Оряховица.

По стара българска традиция присъстващите изпълниха народния обичай Хамкане.  На червен конец се завръзва и се спуска от тавана – парче бяла халва, варено яйце и въглен. Най-възрастният мъж в семейството завърта конеца и всеки член на семейството около трапезата се опитва да хване халвата или яйцето само с уста без да ползва ръце. Веднага след хамкането конецът се пали, като се нарича последователно на всеки от присъстващите и според това как гори се гадае за здраве. Случващото се беше особено интересно за децата. Конецът от хамкането изгоря напълно, което е добра поличба за много съвместни ангажименти и мероприятия в музея.

Не беше пропуснато и прескачането на огъня, за да се изпрати зимата и да се посрещне пролетта. Както се полага, беше поискана и прошка, а децата подариха ръчно изработени от тях мартеници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *