60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

Горна Оряховица – първият в света официално обявен космополитен град!

ГОРНА ОРЯХОВИЦА – ПЪРВИЯТ В СВЕТА ОФИЦИАЛНО ОБЯВЕН КОСМОПОЛИТЕН ГРАД!

 

Това не е нито измислица, нито фантазия! На 17 март 1990 година великотърновският районен съд регистрира най-прогресивното в историята на човечеството надпартийно и наддържавно движение “Единен свят” с център Горна Оряховица. Неговата цел беше да консолидира обществата на планетата и да даде старт на неполитизиран свят, в който превес да имат науката, техниката и културата и хората да получат равноправие и достъп до световните знания и облаги. Това се случи във времето, когато Франсоа Митеран призоваваше към единна Европа! Но аз вече бях стигнал другата идея – световно обединение и заедно с още около 30 приятели подписахме утвърждаването на това движение, в което се включиха веднага десетина служители на Районния съд във Велико Търново, които казаха, че то е най- прогресивното в нашето съвремие…

За движението “Единен свят” бяха уведомени общинските първенци на Горна Оряховица, за него бе писано във вестник “Борба”, съобщено бе обстойно по програма “Хоризонт” на БНР.

Главното обаче бе големият граждански интерес у хората. Те искрено желаеха да се включат в движението! Художникът Стефан Митев изработи проект за космополитна карта, а приятели от фирма “Ситопечат” в Горна Оряховица отпечатаха на първо време над 1500 карти. Изработихме статут, в който се определяха задачите на движението и правата на неговите членове! Като инициатор и създател, Тодор Лицов бе избран за председател, а за негови помощници Тихомир Москин и Стефан Митев. Бяха разпратени до ръководни лица у нас и в чужбина обяснителни писма, с цел разпространение и утвърждаване на движението! В центъра на града няколко пъти бяха устройвани приятелски срещи на кафе, в които стотици съграждани, наричани вече “приятели”, получаваха космополитните си карти! В залата на бившата сграда на общината провеждахме организационни разговори по всички въпроси! В младежки дом организирахме “Група по нестандартни идеи”, в която около 30 приятели обсъждахме и коментирахме по планетарни и космически въпроси!

Приятелски вечери организирахме в заведение с цел опознаване, където хората пееха, дикламираха, танцуваха и разменяха мисли по бъдещия модел на света, без да знаят, че в същото време вече се е умувало как да бъде намалено населението на Земята! Но помощта, която очаквахме от общината, не дойде! В нашето движение партийците, които бяха на власт в града, не откриваха нищо привлекателно! Кандидатите от страната, които бяха научили за движението и желаеха да го внедрят и при тях, намаляха. Властващите нарекоха движението “утопия”, въпреки че то бе учредено около 300 години след “първото издание” на Томас Мор! Така Горна Оряховица не можа да стане като “Градът на слънцето” на Томазо Кампанела, но все още някои хора – българи у нас и в чужбина го наричат космополитен град! А вестникът, който щеше да бъде трибуна на “Единен свят”, бе преименуван на “Бизнес гид”. Все пак, идеята беше страхотна, но времето за осъществяването ѝ все още не беше дошло!

Тодор Лицов, дългогодишен журналист в Горна Оряховица и създател на движението “ЕДИНЕН СВЯТ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *