60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

„О, спомняте ли си, другарко…”, или как търновки се разкрасяваха в годините на соца (2-ра част)

През 1967 – 1968 година на нашия пазар се появява българската боя за коса „Арома колор”. Марката включва още шампоан оцветител, гел шампоан и шампоан за боядисана коса. В продажба е и български лак за коса. Предлагат се и маски за коса, сред които маслена, бадемова и други.

През 1979 година „Арома” започва да произвежда по френска технология на Л’Ореал декоративна козметика и бои за коса за българския и Източноевропейския пазар. Продуктите се харесват на великотърновските жени, но са дефицитни. Доставят се в по-ограничени количества, свършват бързо, понякога дори не се излагат на щандовете, а се продават „под рафта”, т.е. достъп до тях имат познати на продавачките и някои високопоставени личности. Същото, дори с още по-голяма сила, се отнася и до вносните шампоани, лакове и бои за коса. Те, както и вносни парфюми, дезодоранти и козметика, могат да се намерят в представителния магазин „Валентина” на ул. Васил Левски”, в хотелите „Етър”, „Балкантурист” и интерхотел „Велико Търново” и, колкото и странно да звучи, в несъществуващите вече недотам угледни будки на главната улица, на ул. „Ст. Стамболов” и на „Опълченска” (срещу „Балкантурист” – сега „Янтра”).

Червилата заемат важно място в разхубавяването на съгражданките ни. По времето на соца най-използваните марки са „Ида”, „Каприз”,”Ален мак”, а в последните години преди демократичните промени болярките търсят дълготрайното зелено химическо червило. Всъщност само външният му вид е зелен, а при нанасянето му устните се оцветяват в (не)приятен червен цвят и остават такива за дълъг период от време. Липсата на разнообразие при червилата и честият дефицит при някои марки и цветове довежда и до изобретателност, която в наши дни би шокирала младите. Находчиви болярки си правеха червила от… остатъци. За целта се изчегъртваха останалите в гилзите части, сместваха се в подходящ съд, разтапяха се на водна баня и след това сместа се изсипваше в празна гилза, на дъното на която се слагаше картонено кръгче, за да се покрие дупката. След изстиване се получаваше ново червило, а разцветката му винаги беше изненада.

Със своя история са и гримовете за очи. Когато излиза модата на очната черна линия, изобретателните великотърновки вместо скъпия и дефицитен козметичен молив си купуват от книжарниците черен молив за стъкло, който хем е по-евтин, хем е двойно по-голям, и поради по-голямата си твърдост не се размазва.

Но когато говорим за разкрасяване, нещата винаги опират до ароматите. Дезодорантите бяха ново изобретение и в първите години на предлагането им потребителките много-много не придиряха, а и нямаха избор. В годините на соца в търговската мрежа се предлагат дезодорантите „Ша ноар” – първият най-масов, продаваше се дори в някои хранителни магазини и струваше много – лев и двайсет. Ароматът му беше абсолютно неприемлив, дори за онова време. През 80-те вече се появиха „Жасмин”, „Куриоз”, „Сонет”, „Арома 5”, „Невен”, „Зелена ябълка”, „Хоби”, „Бела”, „Дива река”, „Бриз“…

Парфюм „Красная Москва”
Парфюм „Беата”

Помнят се и парфюмите „Бон шанс”, „Албена”, „Трезор”, „Калина”,„Дафна”, „Розалия” „Сигнатюр“, „Чар”, „Блян”, „Вега” и особено „Джулия”, както и вносните, сред които „Мазуми” и други. Може

Парфюм „Бич може”

би не всички наши съвременници знаят, че за „външния пазар”, както тогава се наричаше износът, у нас се произвеждаха парфюми на световно ниво. За качеството им свидетелстват спомените на търновка, известна и днес с елегантния си стил и усет към качественото: ”През 1987-1988 г. имах два парфюма с роза в малки метални флакони, подарък от работеща в експедицията на „Ален мак” жена. И двата за експорт, трайни, много качествени, с богата, плътна кадифена роза. В „Арома” също се правеха много качествени неща, просто нищо от тях не стигаше до магазините – трябваше да имаш човек, за да ти изнесе нещо от „брака”. Майка ми имаше приятелка – технолог, тя ѝ носеше разни парфюми с неповторим аромат и в опаковки като на вносните. При цялото разнообразие от парфюми сега тези луксозни български артикули ми липсват”.

Живелите по времето на соца пазят спомени и за „Кореком” – магазините, в които се пазарува с основни конвертируеми валути и обменни сертификати (бонове, поименни чекове), издадени от

БНБ. Малцина бяха българите, които можеха свободно да купуват в тях, тъй като по това време валутният режим у нас не разрешаваше свободно притежание на чужда валута. Освен чужденците, достъп до Кореком имаха само лицата с право на пътуване или работа в чужбина и тогавашната висша номенклатура. Разказите на нашите съграждани категорично свидетелстват, че почти няма човек, който да е влизал в някогашния емблематичен „Кореком“ (първоначално се намираше на ул.”Христо Ботев”, по-късно в интерхотел „Велико Търново”), който да не си спомня, че първото усещане за другия, западния, свят е именно приятният и изискан аромат, който изпълваше помещението и нямаше нищо общо с мириса в нашенските магазини.

Вносните парфюми, дезодоранти и козметика привличаха като магнит дамите наред с шоколадовите яйца – блян за българските малчугани, дънките – блян за българските тийнейджъри, и избраните луксозни питиета – блян за бащите им… Каквито и да са нашите спомени и чувства от отминалото (не)ароматно време на соца, те са част от нас. Живели сме така, както условията са позволявали, купували сме това, което е имало. Тези години вече са история, която е добре да съхраним…

Тодорка НЕДЕВА

Авторката изказва благодарност на Деян Росенов Димитров за оказаното съдействие при издирването на илюстративния материал.

One thought on “„О, спомняте ли си, другарко…”, или как търновки се разкрасяваха в годините на соца (2-ра част)

  • търновка

    Много ми беше интересно. Върнах се години назад, сега си припомних много неща за козметиката, които вече бях забравила. Помня будките, за които е писано, там намирах много неща.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *