Времето

Средиземноморски циклон ще донесе дъжд с гръмотевици в понеделник, възможни са и градушки

През нощта ще бъде предимно ясно с временно увеличение на облачността. Ще духа слаб локален вятър. Минималните температури ще бъдат между 4 и 6 гр. За В.Търново минимална температура около 5 гр.

В петък ще преобладава слънчево време. Около водните басейни сутринта ще има намалена видимост до мъгла, която с напредването на деня ще се разсейва. Ще духа слаб вятър с южна компонента. Максималните температури чувствително ще се повишат и ще достигнат между 18 и 20 гр. За В.Търново максимална температура около 20 гр. Атмосферното налягане след обяд ще се понижава.

Над западните и централни части на Стара планина ще бъде предимно слънчево с купести облаци в следобедните часове. Ще духа слаб вятър от северната четвърт. През нощта срещу събота вятърът ще се усили до силен и ще бъде от запад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 14 гр. Максималната температура на 2000 м ще е около 5 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 25.6 гр. през 1977 г., най-ниската измерена минимална температура е -7.1 гр. през 2003 г.

Слънцето ще изгрее в 06 часа и 15 минути и ще залезе в 18 часа и 33 минути.

Фаза на Луната: три дена след новолуние.

В събота до обед ще преобладава слънчево време. Следобед облаците ще се увеличават до предимно облачно, а вечерта и през нощта срещу неделя се очакват краткотрайни валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между 6 и 8 гр. Максималните температури още малко ще се повишат и ще са между 22 и 24 гр.

В неделя сутринта валежите ще спират и облаците с напредването на деня ще намаляват до предимно слънчево. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. Минималните температури ще останат високи – между 8 и 10 гр. Максималните температури слабо ще се понижат и ще са между 16 и 18 гр.

В понеделник към страната приближава средиземноморски циклон. Ще преобладава облачно време. Около и след обяд ще започнат валежи от дъжд, придружени от гръмотевици, които ще продължат и през нощта срещу вторник. Има голяма вероятност да паднат и градушки. Ще духа силен вятър до обед от юг, а следобед – от запад. Очаква се засилване на вятъра до бурен с рязка смяна на посоката. Минималните температури ще бъдат между 6 и 8 гр. Максималните температури ще са между 20 и 22 гр.

Във вторник времето ще бъде облачно, но валежи вече не се очакват. Ще духа силен вятър от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Минималните температури ще бъдат между 2 и 5 гр. Максималните температури чувствително ще се понижат и ще са между 7 и 9 гр.

Сряда и четвъртък облачността ще е променлива. Вятърът слабо ще намалее и ще бъде умерен от запад-северозапад. Температурите ще останат ниски. Минималните температури в сряда ще са около и под нулата, а в четвъртък малко над 0 гр. Максималните температури ще са между 5 и 7 гр.

Над западните и централни части на Стара планина в петък ще преобладава слънчево време с купести облаци в следобедните часове. Ще духа слаб вятър от северната четвърт. През нощта срещу събота вятърът ще се усили до силен и ще бъде от запад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 14 гр. Максималната температура на 2000 м ще е около 5 гр.

В събота и неделя над планините ще има повече облаци. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, а над 2000 м – от сняг. Вятърът ще се усили и ще бъде умерен от северозапад. Температурите ще се понижат.

В понеделник времето ще бъде облачно с валежи от дъжд, а над 2000 м – от сняг. През нощта срещу вторник границата между дъжд и сняг ще падне под 1000 м. Ще духа силен до бурен вятър до обед от юг, а след обед от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 11 гр. Максималната температура на 2000 м ще е около 5 гр.

От вторник до края на периода над планините ще преобладава облачно време. Вятърът ще бъде силен до бурен от западната четвърт. Максималната температура на 1200 м ще бъде около и малко под нулата. Максималната температура на 2000 м във вторник ще е около минус 9 градуса, а в следващите дни ще се повиши до минус 3.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *