60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

Румяна Цонева: Възрастта не е пречка за туристите ветерани от Велико Търново /СНИМКИ/

Председателката на клуба на туристите ветерани към ТД „Трапезица“ разказва за 60 годишната  му история.

През далечната 1962 година на 18 декември към ТД „Трапезица“ се учредява Съвет на ветераните туристи. За пръв негов председател е избран Цоню Герганов – дългогодишен председател на Дружеството. От тогава досега са изминали

шестдесет години на активна спортно-туристическа дейност сред туристите пенсионери.

През годините са се изграждали различни структури като секции по квартали, градски и селски клубове, вокално-туристически групи и други, които следват промените на общественото развитие в страната. Едно остава непроменено – многобройните и разнообразни инициативи – походи, излети, екскурзии, които преминават под знака на масовата туристическа дейност сред населението и участия в движението „Опознай социалистическата родина“.

Трудното и мъчително начало на 90-те години се отразяват на дейността на пенсионерите туристи.

Към 1998 година всички дотогава съществуващи структури се обединяват в един клуб на туристи ветерани /КТВ/ към ТД „Трапезица – 1902“. Председател на клуба е Веска Минева, а  общия брой на членовете е 90 души. Постепенно броят на членовете с годините се увеличава и към края на 2022 година той достига 165. Клубът обединява туристи пенсионери за активна туристическа и културна дейност сред природата. Ръководството му организира походи, излети, екскурзии, почивки, посещения на природни и исторически забележителности, като дава предимство на тези, включени в движението “100-те национални туристически обекта”.

Годишно се провеждат около 40-50 различни инициативи, включени в плана на КТВ.

Членовете на клуба участват активно в изявите на ТД „Трапезица – 1902“ – осмомартенски поход, Еньовден, трудови дни, инициативата „Движи се и победи“ и др. През изминалата година заедно с другите членове на Дружеството отбелязахме 120 годишнината му, както и 100 години от откриването на първата туристическа хижа в България.

Какво предлагаме на нашите членове през настоящата 2023 година,

през която отбелязваме няколко значими исторически събития: 150 години от обесването на Васил Левски, 145 години от подписването на Санстефански мирен договор и 160 години от рождението на Алеко Константинов – вдъхновител и създател на туристическото движение в България. Вече проведохме заедно с клуба на пенсионера „Втора младост“ рецитал със стихове за Апостола. Осъществена е и екскурзия до град Плевен с посещение на Панорамата, отразяваща боевете край града по време на Руско – турската война. Съвместно с общинския съвет на съюза на пенсионерите на 6 септември ще проведем пенсионерски туристически събор, чието начало е през 2012 година. Предстои ни екскурзия до Свищов с посещение на къщата на Алеко Константинов. Ще участваме в края на месец август в тържествата на Черни връх. Имаме предвидени няколко екскурзии до Ловеч, Троян, Луковит, екскурзията до град Трън ще е с няколко нощувки и преходи в Руй планина, поход до хижа Плевен – Стара планина, до парк Небесни пасбища в района на село Осиковица.

Клубът ни провежда целенасочена дейност под надслов „Опознай родния край“.

Освен около Велико Търново, ежегодно правим екскурзии и излети до близките общини. Провеждаме и екскурзии до близките областни градове /Русе, Търговище, Габрово и др./

Както всяка година и през настоящата сме включили две почивки – на планина и на море. През юни ще бъдем в района на местността Узана – хижа „Партизанска песен“, там ще проведем няколко лъчеви похода. В началото на септември ще бъдем на море край село Равда.

С изброеното до тук желаем да покажем колко е разнообразна дейността ни. В нея има място за всички, които обичат природата и желаят да общуват с нея.

Освен в походи и излети участваме в културната програма на Дружеството, главно с нашия дамски хор „Света гора“. Той води началото си от вокалната група на туристическа секция кв. Гурко, чиято първа изява е през 1965 година. По-късно групата прераства в хор към клуб туристи ветерани. При ограниченията по време на пандемията от COVID-19 хорът преустанови дейността си. В края на миналата година се възобновиха репетициите под ръководството на корепетитора Станимир Демирев и вече участвахме в няколко концерта.

Уважаеми читатели,

С всичко споделено искаме да покажем, че възрастта не е пречка да бъдем активни, следвайки девиза на Дружеството „Живейте пълноценно“!

 

Румяна Цонева

/председател на КТВ/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *