Новини

Честваме паметта на свещеномъченик Ипатий Гангърски

Свети Ипатий бил родом от област Киликия, Мала Азия, и живял през III-IV век. Бил известен със свят живот и дълбоко познаване на Свещените Писания, имал и благодат от Бог да върши чудеса. Избран за епископ на град Гангра в област Пафлагония (днес град Чанкъръ в Северна Турция), той бил един от 318-те свети отци, участвали в Първия вселенски събор.

Съборът бил свикан от император Константин Велики през 325 г. в град Никея, за да се противопостави на ереста на александрийския свещеник Арий, който твърдял, че Синът Божи не е равен на Бог Отец и е Негово творение. Още преди вселенския събор свети Ипатий усърдно учел християните в своята епархия на православната вяра, за да избягват както арианските отклонения, така и дошлата в Мала Азия ерес на римския свещеник Новациан. Той живял в III век и учил, че отпадналите от вярата по време на гоненията не трябва да се приемат отново в Църквата, ако се разкаят. Това негово мнение било подкрепено от мнозина на запад и се създал голям разкол в Църквата. Привърженици на Новациан постепенно се появили и в разни части на империята. И когато свети Ипатий се завръщал в епархията си от събора в Никея, той бил нападнат и убит от еретици новацианци в 326 г.

Днес е петък на петата седмица от Великия пост. В предишните четири поредни петъци в късния следобед се служеше така нареченото “повечерие” и беше прочитана по една четвъртина от акатиста на света Богородица, а тази вечер той ще се прочете целият, всички 12 кондаци и икоси във възхвала на Божията майка, закрилницата на християните. Думата “акатист” е гръцка и означава “неседален”, защото при четенето на този хвалебен химн богомолците стоят прави. С това празнично богослужение и с радостния му тон започва съботно-неделното облекчаване на строгия покаен облик на поста, който продължава седем седмици.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *