Актуално

Кризата с КОВИД-19 разкри дискриминация на възрастните хора

Възрастни хора, затворени в старчески домове, дискриминирани или де факто изключени от дигитално общуване: по целия свят пандемията от КОВИД-19 показа колко е спешно да се преосмисли мястото, определено за пенсионерите, е мнението на обединение на университетски изследователи, цитирани от АФП.

От Канада до Китай, през Европа или Субсахарска Африка, здравната криза “послужи като индикатор” за съществуващите форми на дискриминация, обобщава българският социолог Радослав Груев, един от координаторите на това сравнително изследване. В него участват френскоговорящи университетски преподаватели.

Тези недостатъци се забелязват както в застаряващите икономики, така и в страните, които все още отчитат демографски растеж, дори и ако най-често “се подхождаше с добро намерение: да се защитят най-възрастните”, отбелязва Груев.

В Чили задължителната карантина засягаше само хората на възраст над 80 години – “основен и дискриминационен” подход. В Гърция достъпът до грижи бе “опетнен от подбора на пациентите според възрастта им”. В България бяха въведени специални часове за пазаруване за пенсионерите, разделяйки ги от останалото население.

Почти навсякъде обитателите на домовете за възрастни хора бяха лишени от всякакъв контакт с близките си и не получиха  достатъчна подкрепа за използване на цифровите технологии, които не владеят добре.

Такива са първите изводи, до които са стигнали 44 социолози, политолози или други геронтолози от 18 страни, участващи в проекта, озаглавен Международно изследване на правата на възрастните хора в ситуация на пандемия (RIDPA). След като сравниха своите анализи по време на нeотдавна проведена среща в Страсбург, те ще представят окончателните си заключения следващата година в Монреал.

По-уязвими към вируса, много възрастни хора в Африка също така са и обеднели от пандемията, отбелязва икономистът Мюриел Сажу, която се интересува по-специално от Сенегал и Мароко.

Според нея здравната криза е показала необходимостта от укрепване на системите за социална защита на застаряващите – много от тях трябва да работят и в напреднала възраст заради липса на стабилна пенсионна система.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *