60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

Стоян Пейчев и Славейко Чамурлийски – два таланта в една богата и многопластова личност

Пътят му на журналист и творец тръгва от ВТУ и страниците на вестник “Борба”

 

Един многопластов творец, ерудит, журналист, свързал завинаги живота си с Търновския край, дори и на 85 години не спира да търси пътища за самоусъвършенстване и поле за изява на многобройните си таланти. За едни той е Славейко Чамурлийски – журналист, писател и редактор, автор на над 55 книги с творби от почти всички жанрове на литературата – романи, стихотворения, разкази, фейлетони, басни, приказки, епиграми, анекдоти, афоризми, гатанки – както за големи, така и за малки. За други е известният добруджански народен певец Стоян Пейчев, солист на Българското национално радио, Радио Варна, Радио Шумен и др.

Някои от неговите творби може да прочетете ТУК

Роден е в село Житен (община Генерал Тошево) като Стоян Пейчев. Едва по-късно си избира творческия псевдоним Славейко Чамурлийски. Преминал през школата на Великотърновския университет, която му проправя пътя към литературното  творчество и журналистиката. Понастоящем живее във Варна.

Във ВТУ завършва история и българска филология. В старата столица, и то не къде да е, а във вестник “Борба”, започва пътят му на писател и журналист.

“Като студент станах основател и редактор на университетския вестник, а също и един от сътрудниците на младежката страница на вестник “Борба”. Имах много публикации, получих редица награди” – спомня си Славейко, който по-късно завършва журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”.

Работил е като редактор в Радио Варна и в редица регионални вестници, член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти, но никога не забравя, че от старата столица е тръгнал творческият и професионалният му път.

За връзката си със старопрестолния град самият той казва: “В “Света гора” във Велико Търново ставах човек. Вестник “Борба” ми подаде ръка и станах творец. В село Ресен ми дадоха най-красивата мома и по този начин станах завинаги търновец!”…

Екип „Борба 60 +“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *