60 Плюс БорбаБГКулинарни тайни

Великденски яйца – 20 техники за боядисване

1. Мраморни яйца
При тази техника се комбинират естествени “оцветители” – люспи от лук и боя за яйца. Най-красив е ефектът върху бели яйца, но добре се получава и върху тъмни. Може да се използват люспи и от червен, и от жълт лук. За подробности НАТИСНИ ТУК

 

2. Мраморни яйца – втори вид
Ефектът тук се постига малко по-трудно, защото се използват листа от червено зеле, а то не оцветява така добре, както люспите от лук. Как се процедира подробно съм описала ТУК
Мраморни яйца с листа от червено зеле и боя

 

Мраморни яйца с листа от червено зеле и боя

3. С желатин и поръсване с боя на прах

В купичка изсипваме два пакета от 10 гр. желатин и малко вода. Изчакваме желатинът да набъбне, добавяме още малко вода и загряваме в микровълнова печка или на водна баня до течно състояние.  Предварително си приготвяме решетка, върху която ще слагаме яйцата, а под нея поставяме чиния. Използвам обикновени бои на прах.
– Първи вариант – потапям свареното яйце в желатина, вадя върху решетката и бързо, още преди да се е отцедило поръсвам от боята на прах – един, два цвята. При стичането си желатина разнася боята и се получава красив ефект.

– Втори вариант – потапям свареното яйце в желатина, вадя върху решетката и бързо, още преди да се е отцедило поръсвам с боя на прах – един два цвята, а след това с четчица леко туширам. При оттичането на желатина боята се смесва и оставя красива “диря”, а четката допълнително създава ефект.

Тази техника може да се приложи и върху вече боядисани яйца. Също става много красиво.

 

С желатин и четка
С желатин, боя и пак желатин – полят с лъжица

 

Желатин и поръска от боя на прах

 

Желатин и поръска с боя на прах

 

Желатин и поръска с боя на прах

4. С желатин и боя на прах – акварелен ефект

Отделих тази техника в отделна публикация, защото направих доста снимки и клипове. Може да прочетете подробности и да разгледате клиповете  като натиснете ЕТО ТУК

Желатин и отпечатък
Желатин и отпечатък
Желатин, отпечатък и измиване
Желатин, отпечатък и измиване

5. С желатин и измиване

Процедира се като при предходно описаната техника, но след като желатин и боята престоят върху яйцето 30-60 минути ги изплакнах с топла вода. Получава се нежно и светло оцветяване. В този случай яйцата е препоръчително да са бели.
Желатин, боя, измиване

 

Желатин, боя, измиване
6. С желатин – трети вид
Приготвяме желатина по горе описания начин –  като в купичка изсипваме два пакета от 10 гр. желатин и малко вода. Изчакваме го да набъбне, добавяме още малко вода и загряваме в микровълнова печка или на водна баня до течно състояние.
Върху найлоново пликче изсипвам на успоредни линии малко количество от няколко цвята боя. Може да си помогнете с клечки за уши. Идеята е цветовете да наподобяват дъга.  Потапяме свареното яйце в желатина, вадим го,  изчакваме за 1-2 секунди да изтече излишното количество желатин и го “търкулваме” по линийките с боя /напречно/. След това поставяме яйцето в изправено положение върху някаква капачка, за да се разтече и смеси боята. Дъга не ми се получи, но пък цветовете се смесват много красиво.

7. Яйчица – личица
Приготвяме купички с боя в различни цветове. Поставяме свареното яйце в един цвят боя, но така че само горната част на яйцето да се оцвети, останалата половина не бива да е потопена в боята, за да се получи имитация на шапчица, кърпа и/или коса. Държим яйцата за около 5 минути така, след което ги вадим внимателно и изчакваме да изсъхнат. С перманентен маркер рисуваме очи, уста и нослета. Еднакво красиви личица се получават и с бели и с кафяви яйца.

8. С алуминиево фолио

Нарязваме парчета от домакинско алуминиево фолио и го намачкваме с ръце. След това го разстиламе и накапваме върху него течна боя или боя на прах разтворена в малко вода. Боята не бива да е в голямо количество, защото целта е да образува отпечатъци върху яйцата, а не да ги облее и оцвети изцяло. Поставяме едно сварено яйце, което може да е оцветено вече в някакъв цвят боя или да не е оцветено. Завиваме фолиото около яйцето и го оставяме около 10 минути, за да стане цветът по-наситен. Отстраняваме фолиото, след което ако решим може да повторим същата процедура с друг цвят боя в друго фолио. Последно яйцето се обтрива в памуче напоено с малко олио.

 

9. С ориз

Накапваме по един цвят течна боя /или на прах, разтворена в малко вода/  върху суров ориз. Разбъркваме добре, за да се оцвети ориза и след това го изсипваме в пликчета, за да е по-лесно оцветяването. Яйцата трябва да са предварително сварени и леко поизстинали. Слагаме едно яйце в един от пликовете и го разтръскваме интензивно заедно с ориза. По този начин се получават ситни отпечатъци. Може да повторим същата процедура и с друг цвят ориз, а може да оставим яйцето само с едно оцветяване. Въпрос на фантазия. Трябва да се работи бързичко, защото оризът все пак в даден момент абсорбира боята и оставя по-слаби отпечатъци.

 

 

10. С восък

Боядисваме яйцата в по-светла боя, оставяме ги да изсъхнат и след това палим тънка свещ за торта и внимателно накапваме восък върху яйцето. Поставяме яйцата в друг цвят боя – по-тъмна и оставяме да престои около 10-15 минути. Местата с восък запазват първоначалното оцветяване и се получава този ефект на точки. Восъкът се отстранява внимателно със салфетка или внимателно с неострата страна на нож.
Тънки свещи за торта, с които накапвам восък

 

 

11. Декорация с пера от токачка
Много красива и лесна за прилагане техника.  Подбираме малки перца, подходящи за големината на яйцата. Прикрепяме към бели, сварени яйца с помощта на разбит белтък. Изчакваме да изсъхнат и сме готови. Остава само да си намерите пера от токачка, но в интернет продават на много места.

 

12. Декорация с боя и олио
Боядисваме яйцата в по-светъл цвят като ги държим в боята 10-15 минути. В друг съд, към друг цвят боя /по-тъмна/ добавяме 1 с. л. олио и разбъркваме добре. Поставяме яйцето и чакаме 20-30 минути. На места олиото запазва първоначалния цвят на яйцето, като това е в неправилна форма, като петънца – малки и големи. Хубавото при тази техника е, че след като извадим яйцата от боята може само да ги избършем със салфетка, като не е нужно да се мажат с олио. Те вече имат блясък.
Боя и олио

 

 

Яйцето в средата е правено с накапан восък, а останалите с боя и олио
13. С черупки от яйца
Боядисваме предварително яйцата, които при  варенето са се спукали.  След това ги белим и ще използваме техните черупки, като ги почистим от ципичката от вътрешна страна и изкачваме добре да изсъхне боята им. Чупим ги на по-малки парченца.
Ще декорираме бели сварени яйца – още докато са топли. Мажем с разбит белтък малка част от повърхността на яйцето и закрепяме бързичко боядисаните парченца от черупките. Процедираме така до покриване на цялото яйце с цветни черупки.  Може да се комбинират няколко цвята, но е красиво и само с един цвят. Тук е важно парченцата да са малки, за да се закрепят стабилно за белите яйца.
14. Боядисване с памук
Увиваме отвсякъде сварените яйца с памук. Накапваме памука с различна боя и изчакваме 20-30 минути, за да се насити цвета. Готовите яйца мажем с памуче натопено в малко олио.

 

Яйцето най-долу е правено с памук
15. С натурални бои и декорации от листенца и цветчета
Тази техника и получаването на различните цветове, може да видите, ако НАТИСНЕТЕ ТУК
Яйца боядисани с брош

 

Брош, куркума, чай каркаде, цвекло, люспи от лук

 

16. С обикновена боя

 

Използвам такива бои, но има и други качествени марки

 

Несъмнено “класическите” едноцветни яйца за Великден си остават най-добрият вариант. Боядисват се според указанията на опаковката на боята, като към нея се добавят 1-2 с. л. оцет. А след боядисване е добре повърхността на яйцата да се обтрие с памуче натопено в малко олио – за блясък. Едноцветното боядисване се получава добре и с бели и с кафяви яйца.
17. С хартия от домакинско руло

 

Свареното яйце са завива в един пласт домакинско руло. Фиксираме с ластик.

 

Накапваме с лъжица върху хартията и държим около 20-30 минути така.
Махаме хартията, изчакваме яйцата да изсъхнат и обтриваме с памуче натопено с олио.

 

На тази снимка, някои яйца са правени с дантела. Виж по долу

18. Рисувани с бои за хранителни цели и писалка

 

Рисувам върху сварени небоядисани и боядисани яйца. В първия случай използвам тънка четка за рисуване, която пазя само за тази цел, а боите са хранителни гелови. По-долу има приложена тяхна снимка. А във втория случай рисувам върху боядисани яйца със специална писалка, закупена от и бей – нетоксична.

 

Нетоксична писалка – бяло мастило

 

Гелови боички за хранителни цели.

19. Дантелени яйца

При тази техника може да се използват боядисани и небоядисани сварени яйца. Всяко яйце се поставя в парче чорапогащник или дантела, като колкото по едри са дупките на материята, която използваме, толкова по-красиво става.  Опъваме добре и фиксираме с ластик. След това внимателно накапваме на различни места с малка лъжичка боя за яйца /няколко цвята/ и изчакваме около 20-30 минути. Отстраняваме дантелата, изчакваме яйцата да изсъхнат и мажем с олио за гланц. За този начин на боядисване аз съм събрала една кутия със стари фигурални чорапогащници и дантели от дрехи, които използвам само за тази цел. След употреба изпирам и прибирам за следващата година.

 

 

20. С конци и памук/домакинско хартиено руло
Тази техника може да видите като  НАТИСНЕТЕ ТУК
Още малко снимки на яйца от предни години, боядисвани с подобни техники!

 

 

Източник: vielitsa.blogspot.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *