Новини

Светли вторник от Светлата седмица е днес, честваме паметта на преподобния Йоан и на светите новомъченици Рафаил, Николай и Ирина

Светли вторник от Светлата седмица е днес. Честваме и паметта на преподобния Йоан, ученик на св. Григорий Декаполит, и на светите новомъченици Рафаил, Николай и Ирина.

Преподобният Йоан живял през VIII-IX век и бил ученик на свети Григорий Декаполит (чества се на 20 ноември) и събрат, и сътрудник на свети Йосиф Песнописец. Той приел монашеско пострижение твърде млад и израснал под непосредственото духовно ръководство на своя учител. Отличавал се с голямо смирение и послушание. След смъртта на свети Григорий преподобният Йоан станал игумен на основания от него манастир в Цариград. В това свое служение той удвоил монашеските си подвизи и се грижел не само за своето спасение, но и за спасението на всички духовни братя. Бил убеден защитник на православното учение и смел борец срещу иконоборческата ерес.

А когато император Лъв Арменец предприел гонение срещу почитателите на светите икони, преподобният Йоан бил подложен на преследване и жестоки мъчения заедно с учителя му Григорий и с църковния поет свети Йосиф. Починал около 820 г. Свети Йосиф Песнописец го погребал близо до гроба на учителя му свети Григорий Декаполит.

Светите новомъченици Рафаил, Николай и Ирина живели през ХV век. Това било времето, когато османците постепенно завземали земите около столицата Цариград, а накрая превзели и царстващия град. В онези времена много християни пострадали заради вярата си. Техните мощи били открити в 1960 г. при разкопки на хълма Кариес над село Терми на остров Лесбос. Отначало не било ясно чии са откритите свети мощи, но след откровение от Бога станало известно, че там били погребани двама свещеномъченици Рафаил, игумен на мъжки манастир на Лесбос, и монахът Николай, и девойката Ирина. Тяхната памет се чества на Светли вторник, всяка година от местното население. След молитва към тях да се застъпват пред Бога станали поредица от чудеса и така паметта им се разнесла в православните страни.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *