Новини

Международното изложение “Културен туризъм” отваря днес врати във Велико Търново

Международното изложение “Културен туризъм” се открива днес във Велико Търново. Седемнадесетото издание на форума ще продължи до 23 април, съобщиха организаторите от община Велико Търново, които осъществяват инициативата в партньорство с Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и с подкрепата на Министерството на туризма.

Изложението ще бъде отворено за посетители от 11:00 часа в Изложбените зали “Рафаел Михайлов”, където са разположени и щандовете на 50 изложители – общини, туристически компании, дипломатически мисии, туристически сдружения и производители.

Под мотото “Трапезица – истории  за българския вкус” в дните на форума ще бъдат представени майсторството на кулинарни специалисти от региона и уникални храни и вина от различни изби в страната. Целта  на организаторите е наред с туристическите дестинации да покажат продукцията на малки и средни предприятия от страната, които със своята дейност съхраняват местните традиции, вкусове, развиват регионалната специфика и поддържат отглеждането на изчезващи култури. Другата идея е посетителите да осъществят преки контакти с хотелиери, ресторантьори и производители.

Експерти от Министерството на туризма ще участват в дискусия, посветена на потенциала на традициите и съвременните творчески индустрии за повишаване привлекателността на дестинациите за туризъм.

Форум, посветен на културно-историческото наследство и неговото популяризиране и опазване ще бъде част от конферентната програма на изложението. Националната среща на организациите за управление на туристическите райони и бизнеса по въпросите на качеството на туристическото предлагане ще бъде също сред акцентите. Темата за качеството в туризма ще бъде обект на обсъждане и в рамките на дискусията, организирана от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

В рамките на конферентната програма за първи път ще бъдат представени данните от изследването на Обсерваторията за икономика на културата към УНСС за икономическия принос на културните и творческите индустрии, в това число на културния туризъм и културното наследство.

В тазгодишното издание на единствения у нас туристически форум с фокус върху културата и туризма вземат участие посланици, дипломати и туристически представители от Румъния, Република Южна Африка, Република Корея, Северна Македония, Индия, Палестина. Колорит към международното представяне добавят гости от местната администрация в йорданския град Карак и туроператори от Гърция.

По традиция в дните на изложението ще бъдат представени номинациите в десетия Националния конкурс за издания на туристическа тематика “Read&Travel” и ще бъдат връчени наградите на победителите в Националния студентски конкурс за разработка на туристическа тематика.

Програмата на форума е публикувана тук.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *