Новини

Честваме паметта на светите апостоли Ясон и Сосипатър

Ясон и Сосипатър били ученици на свети апостол Павел, покръстени от него в християнството. Наричат ги апостоли в смисъл на пратени да разпространяват вярата в Иисус Христос.

Ясон е споменат на две места в Новия Завет. В Деяния апостолски (17 глава) се казва, че при идването на апостол Павел от град Филипи (северно от днешния град Кавала) в Солун, за да проповядва за Христос, той живял три седмици в дома му. Ясон бил евреин от разсеянието (диаспората), родом от Тарс, както и Павел. Преселил се в Солун и изработвал платнища и палатки. Павел потърсил подслон у него, защото и той имал същия занаят. Апостолът и спътниците му Сила и Тимотей през деня работели с Ясон, за да се отплатят за подслона, а вечер се събирали в дома му с други повярвали или интересуващи се от вярата, за да се молят заедно. Те “преломявали хляб” (както се изразявали тогава за евхаристията, развила се после в светата литургия) и Павел им обяснявал Христовото учение. С тази дейност обаче апостолът си навлякъл омразата на евреите, които се опълчили срещу него, подбудили и други хора. Отишли да го търсят в къщата на Ясон и като не го намерили, насила отвели Ясон и други християни при градските управители. Обвинили ги, че постъпвали “против заповедите на императора” и признавали “друг цар – Иисус”. Управниците не приели обвинението за сериозно и освободили Ясон и останалите. По-късно Ясон бил сред сътрудниците на апостол Павел, който го споменава в посланието си до римляните. А накрая го поставил за епископ в родния си град Тарс в Киликия, Югоизточна Мала Азия. Там починал в дълбока старост.

Другият Павлов ученик, Сосипатър, родом от Ахайя, също е споменат в Послание до римляните. Него апостолът поставил за епископ на град Икония (сега Коня в Южна Турция). Трудил се много усърдно и успешно, и се упокоил в мир.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *