Хороскоп

Изплащат пенсиите по-късно заради празниците

Изплащането на пенсиите през май 2023 г. чрез пощенските станции ще започне на 9 май и ще приключи на 22 май, съобщиха от пресцентъра на Националния осигурителен институт.

Според Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж пощенските станции изплащат пенсиите и добавките към тях в периода от 7-о до 20-о число на месеца, за който се отнасят. Когато тези дати са неработни дни, какъвто този месец е случаят и с двете дати, изплащането започва от първия работен ден след това – 9 май, и завършва на първия работен ден след почивния краен срок – 22 май. То ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде обявен във всяка една от пощенските станции.

Преводите на сумите за майските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 9 май 2023 г.

Графикът за всички видове плащания, извършвани от Националния осигурителен институт към осигурените лица и пенсионерите, се актуализира всеки месец и е достъпен през интернет страницата на института в рубриката „Календар на плащанията“.

БТА припомня, че приетият от правителството Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г., предвижда средната пенсия през 2023 г. да достигне 788,10 лева. Законопроектът беше одобрен от служебното правителство и предстои да бъде разгледан от Народното събрание.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *