60 Плюс БорбаБГЗдраве след 60

Намалената физическа активност при възрастните хора може да е признак за деменция

Намалената физическа активност при възрастните хора може да се дължи не само на отслабване на мускулатурата, съобщи ЮПИ, позовавайки се на научно изследване. В някои случаи това може да бъде признак за деменция.

Австралийски учени смятат, че чрез физическата активност деменцията може да се диагностицира по-рано. Тестовете на мускулната сила, баланса и мобилността не се правят често в клиничната практика, но те не са скъпи и могат да послужат като скрининг, казва Марк Сим от университета “Едит Коуън” в Австралия. “Изследванията на мускулите като част от скрининга за деменция могат да идентифицират по-високия риск при някои пациенти. В ранен стадий тези пациенти могат да бъдат насочени към превенция, включваща здравословна диета и физически активен начин на живот.”

Екипът на Сим е използвал данни от изследвания на 1000 жени. Средната им възраст е била 75 години. Изследвани са силата на ръката, времето, което им е необходимо да станат от стол, да вървят три метра, да се обърнат и отново да се върнат на стола. Пет години по-късно същите изследвания са били повторени.

През следващите 15 години почти 17 процента от жените, участвали в изследването, са показали признаци на деменция. Сред тях е имало хоспитализирани и починали.

Пациентките с отслабен захват са били повече от два пъти по-предразположени към деменция в сравнение с жените, показали по-голяма сила на ръката. Пациентките, които са ставали и са се придвижвали бавно, също са два пъти по-предразположени към деменция в сравнение с по-бързо движещите се. Най-бавно придвижващите се жени са четири пъти по-рискови за смърт от деменция в сравнение с по-подвижните пациентки.

Изследването е публикувано в сп. “Cachexia, Sarcopenia and Muscle”.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *