60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

Радка Узунова: „Клубът за нас стана втори дом“ /СНИМКИ/

По повод провелата се наскоро общинска конференция на пенсионерите в Стражица се свързахме с председателката на Общинския съюз – г-жа Радка Узунова, за да ни разкаже как е протекло мероприятието, какви са бъдещите планове на клубовете, с какви успехи могат да се похвалят и какви трудности срещат.

На територията на община Стражица функционират 16 пенсионерски клуба, които са обединени в единна структура.

В тях членуват 447 възрастни хора, като те са намалели доста през последните 3 години. От 7 г. председател на общинската организация е Радка Узунова. Тя е член на пенсионерски клуб „Златна есен“ гр. Стражица от 2004 г. Преди пенсионирането си е работила като управител база в „Металснаб“.

На провелата се на 21 април конференция, освен председателите на клубове по места присъстваха и кметовете на населените места, както и представители на народните читалища. Те бяха поканени, защото почти навсякъде вече е практика пенсионерските клубове, читалищата и кметствата да работят заедно и да си сътрудничат. Резултатите от което са много успешни. Пример за подобна колективна работа г-жа Узунова дава с участието в провелия се наскоро празник на лопуша в с. Бряговица.  Още в края на този месец /28 май/ на пенсионерите от общината предстои участие на XIII Национален фестивал за стара градска песен и шлагерна песен „Спомени в песни Попово 23“.  Стражица ще бъде представена от клубовете от града и с. Сушица. Още на следващата седмица предстои представяне в областния фестивал в гр. Полски Тръмбеш, където участие ще вземат много повече структури – Кесарево, Бряговица, Сушица, Стражица, Балканци и др. Програмата на пенсионерските клубове през лятото е много интензивна. Те ще се представят с певчески групи на 7, 8 и 9 юли отново в Попово в Националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“.

Радка споделя, че състави за народно пеене има в селата Кесарево, Бряговица и Сушица, както и в Стражица.

Клубовете с по-малко членове нямат такива, но много често се изявяват в кулинарни фестивали в цялата страна.

Г-жа Узунова е много благодарна на ръководството на община Стражица за финансовата помощ, която получават от общинския бюджет. Тя се определя от участията и нуждите на съответния клуб. Средствата се отпускат за подпомагане на самодейността и покриване на режийни разходи – наем, ток, вода, дребни ремонти. Пенсионерските клубове са неправителствени организации и общините не са длъжни да ги издържат.

„Толкова сме благодарни за помощта и се стараем, където и да участваме, да защитим името на община Стражица.“

Макар общината да помага с каквото може, средствата не винаги достигат. За това някои клубове решават да събират собствени средства. За пример Радка Узунова дава ПК „Златна есен“, в който членовете отделят всеки месец по 1 лев от пенсиите си. Средствата използват за закупуване на продукти, от които приготвят ястия за участията си в кулинарни фестивали.

„Пожелавам на всички пенсионери да бъдат здрави, да участват в клубовете, да привличат нови членове, защото клубовете за нас пенсионерите в днешно време са голяма придобивка. Там възрастните хора се събират на разговор с приятели и развлечения. Ние сме си толкова близки, клубът за нас стана втори дом!“

Екипът на „Борба 60+“ пожелава на всички пенсионери от община Стражица още много творчески успехи, приятни моменти, здраве и дълголетие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *