Новини

Честваме възстановяването на Българската патриаршия, празника Преполовение и паметта на свети апостол Симон Зилот

Десети май се отбелязва всяка година като празник на Българската православна църква, защото на този ден преди 70 години, през 1953 г., тържествено е възстановена Българската патриаршия. Българската църква след пет века зависимост от Цариградската патриаршия сама се отделила от нея през 1870 г., но тази самостойност била призната едва в 1945 г. Осем години след това нашата църква си възстановила и патриаршеското достойнство, каквото тя е имала до края на XIV век.

В сряда на четвъртата седмица след Великден се отбелязва празникът Преполовение. Наречен е така, защото се пада точно по средата на периода между Възкресение Христово и Петдесетница, и съответно е от разреда на подвижните празници, свързани с деня на Великдена. На този ден се припомня за влизането на Иисус Христос в Йерусалим по време на еврейския празник Шатри и за Неговата проповед в храма, където Той говорил за Своята дейност като Месия, Избавител.

Свети Симон Зилот е един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос. Наречен е още Кананит, понеже произхождал от град Кана в Галилея. Симон носел прозвището Зилот, което значи ревнител, понеже бил пламенен привърженик и ревнител на Божия закон, ревностен проповедник на Божието слово, ревнител за спасителното дело на своя любим Учител Христос.

След като в деня на празника Петдесетница, Симон получил заедно с другите апостоли Светия Дух, той отишъл да проповядва учението на Иисус Христос в редица страни. Посетил Египет, Етиопия, Либия, Мавритания и дори далечните земи на Римската империя – Британия. Според църковното предание там той бил хванат от езичниците, изтезаван и претърпял мъченическа смърт, като след жестоките изтезания бил разпънат на кръст. Това станало през времето на римския император Траян (96-117 г.).

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *