Здраве след 60

Дори нормално изглеждаща кожа може да крие рак

Според проучване, проведено от учени от Университета на Куинсланд (УК), кожата с незначителен брой видими лунички или петна може да крие промени, причинени от увредена от слънцето ДНК, които да доведат до рак, съобщава Синхуа.

Изследването, публикувано в списание „Сайънс адвансис“ в сряда, разглежда връзката между предишната история на злокачествени заболявания на кожата и броя на мутациите, открити в „нормално изглеждаща“ кожа.

„Взехме кожни проби от предмишниците на 37 пациенти с рак на кожата, които често са се излагали на слънце“,

казва Хоу И Вон, водещ автор на изследването и докторант в УК.

Изследователите установили, че австралийците имат средно четири до пет пъти повече мутации в нормално изглеждаща кожа в сравнение с подобни проучвания в чужбина, тъй като в страната има два до четири пъти по-високи нива на ултравиолетова светлина от Великобритания и Европа.

Проучването също така е съпоставило хора на една и съща възраст и пол, които са имали различен брой ракови заболявания на кожата, като едната група е имала много ракови заболявания на кожата, а другата – малко или никакви през последните 5 години.

„Открихме 45-процентна разлика между двете групи, като установихме много по-голям брой мутации по предмишниците на тези с повече ракови заболявания на кожата“, отбелязва Вон.

Според водещия учен на изследването и професор от УК Киараш Хосротерани откритията обясняват защо лицата, които вече са имали един рак на кожата, имат много по-висок риск да имат други случаи в същата част на тялото по-късно.

„Откритията също така предполагат, че ако намалим нивата на мутации в нормално изглеждащата кожа, тогава бихме могли да намалим риска от нови случаи на рак на кожата“, казва професорът. Следващата стъпка е да се проучат терапии, които могат да намалят натоварването на кожата с мутации, добави Хосротерани.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *