АктуалноНовини

Знаехте ли, че българин е замесен в кражбата на ковчега на Чаплин

Една наистина странна история: „Отвлеченият“ труп на Чарли Чаплин

Сигнал от полицията

Крадците избягали и оставили купчина пръст до гроба. Те искали полицията да разбере какво се е случило възможно най-скоро и на следващата сутрин новината вече вълнуваше цял свят. Швейцарската полиция и Интерпол прекарали около 10 седмици в разследване, без да открият никакви улики за местонахождението на тялото или извършителите.


Подвеждащи съвети

Анонимни телефонни обаждания, даващи невярна информация за местонахождението на ковчега, също в крайна сметка попречиха на разследването. Някои от тези телефонни обаждания стигнаха дори по-далеч. Децата на Чаплин са били заплашвани и облак от страх е надвиснал над семейството, според докладите.


Страдание

Едно от осемте деца на Чаплин си спомня много ясно този епизод. Юджийн Чаплин каза, че атмосферата в къщата е била много напрегната, особено защото няколко дни след като тялото на Чаплин е било откраднато, италианският политик Алдо Моро е бил отвлечен и убит.
С липсата на новини за кражбата на тялото на Чаплин, много хора започнаха да спекулират какво всъщност се е случило. Възникнаха и няколко теории на конспирацията.


Теории

Една от теориите е, че обирът на гроба е извършен от антисемити. Говореше се, че Чаплин, който е погребан в англиканско гробище, е евреин. Друга хипотеза беше, че извършителите на престъплението са нацисти, които не одобряват пародията на Адолф Хитлер, направена от Чаплин във филма “Великият диктатор” (1940). Имаше също силно убеждение, че крадците всъщност са били фенове на Чаплин, които са ексхумирали трупа, за да го погребат в Англия, страната му на произход.


Неподготвени

В действителност крадците, които откраднали ковчега на Чаплин, били аматьори и отчаяни. Първо те поискали конкретен откуп, но след това започнали да преговарят за сумата.
Обирджиите звучали нервно и симулирали различен глас всеки път, когато се обаждали в имението на Чаплин. След това започнали да искат различни суми срещу ковчега.


Откуп

Първо, похитителите поискали 600 000 швейцарски франка. Вдовицата на Чаплин, Уна, отказва молбата. Тогава главорезите сменят валутата и искат 600 000 щатски долара. Стойността на откупа в крайна сметка пада до 500 000 щатски долара и вдовицата отново отказва. От първоначално поисканите 600 000 швейцарски франка, стойността на откупа в крайна сметка пада до 100 000 долара.


Наивни

Но това, което крадците новобранци не са очаквали, е, че уговорката за предаване на парите в замяна на трупа е полицейски капан. Сделката била семейният иконом да достави куфарче със 100 000 щатски долара на престъпниците. Според Independent, швейцарски полицай се дегизирал като иконома на семейството, който отговарял на телефонните обаждания, и откарал семейния Rolls Royce до мястото на срещата.


Грешка

Местен пощальон обаче бил изненадан, когато видял непознат мъж да кара колата на семейство Чаплин и го последвал. Полицията арестува пощальона по погрешка и сделката е провалена.


Предоговаряне

Крадците казали, че ще се обадят в резиденцията на Чаплин, за да предоговорят откупа на 17 май в 9:30 сутринта. След това полицията провежда успешна операция по наблюдение в повече от 200 телефонни кабини в Лозана. В крайна сметка те успяват да заловят престъпниците.


Кои бяха престъпниците?

Един от престъпниците е Роман Вардас, 24-годишен мъж от Полша. Негов съдружник бил 38-годишният българин Ганчо Ганев, разкрива Би Би Си. И двамата са механици, които били отчаяни поради несигурното си финансово състояние. Те признали, че са искали да извършат престъпление, за да получат бързи пари, но не са искали да прибягват до насилие. Идеята за кражба на трупа на Чаплин се появила, когато прочели подобна история във вестник.


Присъди

Вардас, който е автор на плана, е осъден на 4 години и половина принудителен труд, а Ганев е осъден на 18 месеца. Престъпниците изпратили на Уна Чаплин писмо за извинение. Вдовицата им прощава.


А трупът?– Мъжете си спомниха, че са заровили ковчега в една царевична нива. Но преговорите за откуп отнеха толкова много време, че заради дъжда плантацията се разраснала. Фермер бил изненадан от „известната“ находка в земята му. Тялото на Чаплин е извадено и отнесено в оригиналния гроб. Фермерът, който първоначално бил ядосан от обиските, отдава почит на Чеплин с паметна плоча. Според докладите мемориалната плоча казва, че Чарли Чаплин е почивал там за кратък период от време.


Филм

“Цената на славата” (2014) е най-новата продукция, описваща любопитната история. Френската комедия е режисирана от Ксавие Бовуа и разказва за сагата за маргинализираните имигранти, които изкопават ковчега на Чарли Чаплин срещу откуп. Семейство Чаплин подкрепи създаването на филма, като им даде достъп до архивите и дори им позволи да използват филмови клипове и саундтраци на актьора и режисьора.


Източник: вести.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *