АктуалноЗдраве след 60

Хирург каза кои упражнения са опасни за възрастни хора

Велоергометърът и елиптичният тренажор са чудесни за хора над 50 години, казва Алмазов

„Нашето тяло се променя с напредване на възрастта и е нормално да усещаме промени в мускулната сила, костната плътност и гъвкавостта“, казва Алмазов.

С възрастта скоростта на възстановяване след травми се променя. Следователно хората на възраст трябва разумно да коригират обема и сложността на тренировките, както и да отказват да изпълняват определени видове упражнения.

Машина за удължаване на краката
Упражнението включва изпъване на краката нагоре и навън със съпротивление пред глезените в седнало положение. Помага за укрепване на бедрените мускули, наречени квадрицепси. За хората над 50 обаче такива тренировки създават ненужно натоварване в областта на пателата, причинявайки много износване, предупреди той.

Набирания зад врата
Издърпването на щангата зад главата ви, за да работите с гърба и бицепсите, натоварва много предната част на раменете, което може да доведе до нараняване. По-добре е набиранията да се правят пред врата, а не зад него, съветва хирургът.

Преси
Хирургът предупреди, че това упражнение за раменете, по време на което се вдигат тежести над главата, може да натовари много раменете и ротаторните маншети. Травмите на ротаторния маншон са често срещани при хора над 50-годишна възраст, така че това натоварване е добре да се избягва.

Вдигане на тежести
Вдигането на тежести е чудесен начин за изграждане на мускулна сила, но хората в зряла възраст трябва да бъдат внимателни. Упражнението е по-добре да се изпълнява с малък товар, с който да правите 10-12 повторения без напрежение, съветва Алмазов.

Хирургът призова да се правят по-безопасни упражнения. Той отбеляза, че ходенето ще бъде полезно.

„Разходката всеки ден е чудесен начин за упражнения след 50. Ходенето кара сърцето да бие по-бързо и помага за изграждането на издръжливост и сила“, казва той.

Велоергометърът и елиптичният тренажор са чудесни за хора над 50 години, казва Алмазов. Те лесно засягат ставите, интензивността на тренировката може да се увеличава постепенно. Той също така посъветва да правите водна аеробика или просто да плувате в басейна.  /Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *