Здраве след 60

Мъжете могат да отслабнат с акупунктура на ухото

Мъжете могат да отслабнат с акупунктура на ухото, твърди научно изследване, представено на европейския конгрес по затлъстяване в Ирландия тази седмица, съобщава ЮПИ.

Акупунктурата трябва да се комбинира с диета и упражнения.

Водещ автор на изследването е Такахиро Фуджимото от “Клиника Еф” в Токио. Резултатите са публикувани в научното издание “Би Ем Джей Оупън Гастроентеролъджи”. Според учените апетитът към определени храни може да бъде контролиран с използване на метални топчета вместо традиционните игли. “Когато малките метални топчета бъдат прикрепени към шест точки на ухото, това стимулира нервите и органите, регулиращи апетита и глада. Този метод за акупунктура не изисква специални умения”, каза Фуджимото.

Акупунктурата е традиционен китайски метод за лечение, базиран на схващането, че здравето зависи от протичането на енергията в тялото.

Блокирането на енергията води до негативни физически и психически ефекти. Акупунктурата на ухото е базирана на теорията, че всяко ухо представлява всички части на тялото. Иглите или топчетата се поставят на определени точки.
Настоящото изследване обхваща наблюдение върху състоянието на 81 японци с диагноза наднормено тегло или затлъстяване на възраст между 21 и 78 години и с индекс на телесна маса над 28,4 и с висока степен на коремно затлъстяване. Приложена им е акупунктура на ушната мида на всяко ухо с 1,5-милиметрови метални топчета. Топчетата са били прикрепени с хирургическа лента, за да се гарантира притискане на съответните точки. След това участниците е трябвало да редуцират наполовина общото количество храна, което поемат, в продължение на три месеца.

Откритията ни показват, че акупунктурата може да доведе до отслабване в комбинация с диета и упражнения, каза Фуджимото.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *