Защо се налага пенсионерите да работят

В кои сфери не стигат специалисти

Има ли недостиг на кадри – в кои сфери не стигат специалисти? Защо се налага пенсионерите да работят? Настроени ли са работодателите да вдигат заплати в кризата? В кои сфери навлиза изкуственият интелект?

„В България има изключително много хора, които говорят чужди езици, което беше използвано от икономиката в последните 20 години за развитието в секторите, които се профилират в услугите – IT сектора“, заяви пред БНТ Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта, пише паритени.бг

По думите ѝ много чужди компании са навлезли на българския пазар, като призова за по-голямо развитие в тази посока.
„Има забавяне на наемането на служители. Непрекъснато има глад за кадри – не само за квалифицирани, а и за неквалифицирани. Проблемите идват от демографската структура в България, няма младо население, което да подмени напускащите пазара на труда пенсионери, няма достатъчно имиграция, която да запълни тези свободни работни места. Застрашени от навлизането на изкуствения интелект са части от професии, задачи и роли, които са свързани с въвеждане и обработка на данни“, каза още Надя Василева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *