АктуалноЗдраве след 60

109-годишна ирландка разкри тайната на дълголетието

Ето трите правила за живот на Майрин Хюз

Оказва се, че тайната на щастието и дълголетието е „да живееш пълноценно, да не губиш време и да можеш да се наслаждаваш на простите неща“. Звучи банално, но това не са празни приказки, а – може да се каже, експертно мнение. На рождения си ден 109-годишната ирландка Майрин Хюз формулира така жизненото си кредо и каза, че, следвайки го, родената в навечерието на Първата световна война все още да се радва на живота и да чувства страхотно.

Изглежда, че на тази мъдра жена може да се вярва, защото явно е имала време да обмисли добре съветите си. Само помислете,

Хюз е по-стара от самата Ирландия:

тя е родена на 22 май 1914 г., а родината й придобива независимост едва през 20-те години. Майрин преживява две световни войни, ужасна испанска грипна епидемия, борба за независимост и много други катаклизми, но поддържа добро настроение и живее пълноценно.

Тя отпразнува 109-ия си рожден ден в старчески дом, където живее от 30 години.

Хюз си спомня как този пансион е построен преди половин век – тогава казаха, че това е място за богати старци. Рожденичката смята хората, които я заобикалят, за основното си богатство. В старческия дом тя е любимка на всички, така че за личния си празник беше почетена от целия екип. Служителите изпекоха торта, надуха балони и изпяха любимите й ирландски песни под акомпанимента на оркестъра. Също така Хюз беше наградена с още един медал, който получава за дълголетието си всяка година, започвайки от стогодишнината. Като подарък за рожденичката тя и компанията й отидоха на екскурзия до дъблинския парк с ретроавтобус с чаено парти на борда.

Майрин каза пред репортери, че

обича да чете, да слуша музика, да играе на скрабъл, да решава кръстословици и да гледа птици

Харесва и суматохата всеки път, когато дойде следващият й рожден ден. Затова тя завещава на другите: радвайте се на живота и ще имате щастие и дълголетие.

Между другото,

подобни съвети и от други столетници се споделят в интернет.

Британката Олив Едуардс на 109-ия си рожден ден нарече ината и три хранения на ден тайната на дълголетието. Мушат Джоунс, 115-годишна американка, каза, че яде бекон всеки ден. Друга американка, Гъртруд Уивър, на 116-годишна възраст обичаше да танцува в инвалидна количка и завеща „да бъдеш мил с другите хора така, както искаш те да бъдат мили с теб“.

Такава е мъдростта на вековната издръжливост!

Източник: KP.RU

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *