60 Плюс БорбаБГАктуално

Тази неделя e единадесетото издание на фестивала „Хайдушка песен“ в Мерданя

За единадесети път в село Мерданя посрещат изпълнители от региона, които ще вземат участие във фестивала „Хайдушка песен“.

Кметство село Мерданя и местното читалище „Развитие 1902“ са организатори на уникалния фест, иницииран в прослава героизма на борците ни за свобода, възпят от народа ни в нашите звучни народни песни. Събитието се осъществява отново с финансовата подкрепа на Община Лясковец и не без помощта на родолюбиви местни спонсори. По традиция песенният форум събира гостуващи самодейни състави от област Велико Търново и се провежда в първата неделя на месец юни. Тази година датата е 4-ти юни, а откриването е с начален час 9:30 часа на площад „Свобода” в селото. Началото на песенния празник ще дадат с приветствията си общинският кмет д-р Ивелина Гецова и кметът на Мерданя Марин Люцканов. Събитието няма конкурсен характер, но е предпочитано от творческите колективи и преминава винаги при засилен интерес от страна на самодейците и местните жители, аплодиращи техните изпълнения.

Тази година желание да се включат в него са заявили около 30 колектива и индивидуални изпълнители,

като феста ще открият домакините от мерданското читалище – функциониращият към тамошната читалищна светиня утвърден с успехите си Женски народен хор и наскоро сформирания клуб за народни хора „Цветница“, с ръководител секретарят на читалището Красимира Колева и хореограф Йордан Шубраков. Ще участват и много гости самодейци от съседни общини, а за настроение, и на публика, и на участници, ще пее народната певица Цветелина – предпочитан от мерданската общественост гост-изпълнител на фестивала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *