Актуално

Честваме паметта на светия мъченик Теодот Анкирски

Свети Теодот бил родом от град Анкира (днес Анкара, Турция) в малоазийската област Галатия и живял във втората половина на III и началото на IV век. Приел християнско кръщение и се стараел да живее според Христовия закон за любов към Бог и към ближните, т.е. към всички останали хора.

В големия град Теодот търгувал със зърно и в същото време имал пекарна. Добрият християнин от любов и състрадание към всички следвал съвета на Иисус Христос, Който е казал: “Не си събирайте съкровища на земята, където ги яде молец и ръжда, и където крадци подкопават и крадат; но събирайте си съкровища на небето…, защото, където е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви”. Затова използвал цялата печалба от работата си, за да подпомага изхранването на бедните. Теодот често посещавал също затворените по време на гоненията християни и ги хранел.

През 304 г. при гонението, разпоредено от император Диоклетиан, в Анкира били заловени няколко млади християнки, които били измъчвани, за да се отрекат от вярата си, и накрая били удавени в езерото край града. А за назидание на населението имало заповед да не се прибират и погребват по християнски телата на мъченици. През нощта обаче Теодот извадил телата на мъченичките от езерото и ги погребал. Това станало известно на властите и управителят на града разпоредил веднага да заловят и да разпитат Теодот. Той признал постъпката си и заклеймил гонението срещу мирните и добри граждани, които вярвали в Христос. Управителят, разгневен от думите на Теодот, заповядал да го измъчват и накрая да го обезглавят. Така само няколко дни след девойките и Теодот пострадал мъченически за вярата си в Иисус Христос.

Паметта му се почита на 7 юни, но също и на 18 май заедно с мъченичките – Текуса, Александрия, Клавдия, Фаина, Евфрасия, Матрона и Юлия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *